szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Itt a nyár, jobbról-balról támadnak a különböző bor- és sörfesztiválok, épp ideje tisztázni egy specifikusan ehhez a szcénához tartozó adózási kérdést, különösen, hogy az adóhatóság operatív ellenőrzéseinek kiemelt célpontjai a különböző fesztiválok, gasztronómiai rendezvények. Ez pedig az lenne, hogy a kóstolópohár ellenében kiszurkolt óvadék, bérleti díj, vagy mi is (?) után kell-e áfát fizetni, avagy sem. Az Adózóna megmondja.

Érthető, hogy nyáridőben az adóellenőrök nagy erőkkel ráugranak a bor-, sör- és különféle italfesztiválokra, hiszen nagyjából másnaponta, minden sarkon összedobnak egyet ilyenből, így sokat nem kell lejsztolni az ellenőrzendő alanyokért. Számlaadás, zárjegy, miegymás, van dolog bőven. Lenne azonban egy pénzmozgás, ami bár lassan teljességgel megszokott az ilyen helyzetekben, adóügyileg mégsem tisztázott. Különösen érdekes kérdés tehát, hogy milyen adószabályokat kell figyelembe venni a vendégek részére biztosított kóstoló poharakért fizetendő letétek esetében. Az Adózóna megvizsgálta, mi is a helyzet a pohárletéttel.

Vendéglátással foglalkozó adózók esetében gyakran előfordul, hogy az általuk üzemeltetett vendéglátó helyiségben, illetve egyes gasztronómiai és borászati rendezvényeken meghatározott pénzösszeg (úgynevezett pohárletét) ellenében a vendégek részére saját, beazonosítható ismertető jegyekkel ellátott kóstoló poharat biztosítanak. Ha a vendég visszaszolgáltatja a poharat épségben, akkor ezen összeget visszatérítik részére, míg ha esetleg eltörik a pohár, vagy azt nem viszi vissza a vendég, akkor a pohárletét összegét megtartják.

A fentiekben körülírt pohárletét jogi természetét illetően leginkább óvadéknak minősül, melynek kikötése esetében a jogosult a szerződés nem, vagy nem szerződésszerű teljesítése esetére követelését az óvadék összegéből közvetlenül kielégítheti. Az óvadéknak tehát az a funkciója, hogy abban az esetben, ha a kötelezett nem képes vagy nem akar teljesíteni, úgy erre az eshetőségre az óvadék fedezetet nyújtson.

A fentiek alapján a pohárletét összege nem tekinthető sem szolgáltatásnyújtás, sem termékértékesítés ellenértékének, és ebből kifolyólag az Áfatv. 59. paragrafusa szerinti előlegnek sem (mivel szerződésszerű teljesítés esetén a vendég tartozásába nem számítható be), így annak átvétele áfafizetési, továbbá számla- vagy nyugta-kiállítási kötelezettséggel nem jár.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!