szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Befejezi a híres szegedi papucs készítését a Sallay család. Cégük többmilliós adótartozást halmozott fel, alig értékesítenek, a turisták elvonják a dolgozók figyelmét a papucsokról, így már gyártani sem nagyon tudnak.

Júliustól nincs több szegedi papucs, elhagyja a Kiss Ernő utcai Szegedi Papucs Látványműhelyt a díszes szegedi lábbeliket utolsóként gyártó Sallay Tibor cipészmester, aki 2009-ben átvette a papucskészítést az utolsó szegedi papucsosként emlegetett Rátkai Sándortól. Már áprilisban baj volt, a Szegedma.hu akkor arról számolt be, hogy több millió forintos tartozást halmozott fel a Sallay Handmade Kft., amely utolsóként gyártja a város egyik jelképének is számító szegedi papucsot. A díszes szegedi lábbeliket egyelőre a Móra Ferenc Múzeumba viszik.

Öngyilkosság úgy csinálni, hogy nincs bevételünk a papucskészítésből. A bérleti szerződésünk lejárt, nem tudjuk, hogyan tovább – mondta a Délmagyar.hu-nak Sallayné Zsuzsanna. Már a szegedi Tourinformnak is jelezték, ne küldjenek több turistát júliustól, mert bezárják a látványműhelyként és múzeumként is szolgáló helyiséget. Értékesíteni hetek óta nem tudtak egy lábbelit sem, az érdeklődők viszont órákra lekötik a műhelyben dolgozók figyelmét. Korábban úgy volt, hogy külföldi segítség érkezhet, de egyelőre csak a remény maradt, komoly megrendelés továbbra sincs.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!