szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz plázában megszűnnek az Alexandra-boltok. A cég a megváltozott vásárlói igényekre hivatkozik, és újabb boltok nyitását, valamint az online ágazat felfuttatását ígéri.

Az Alexandra a következő hónapokban átszervezi bolthálózatát – közölte a boltokat üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft.az átalakuló vásárlói igényekre hivatkozva, vagyis arra, hogy egyre többet vásárolunk a neten könyveket. Tíz plázában lévő bolt megszűnik, az érintett üzletek: Alba Plaza, Csepel Plaza, Duna Plaza, Győr Plaza, Miskolc Plaza, Nyír Plaza, Kaposvár Plaza, Szeged Plaza, Szolnok Plaza, Zala Plaza.

Ezzel egyidejűleg több helyen a régebbiek helyett új Alexandra-könyvesboltok nyílnak. Egyes városokban új helyre, akár nagyobb alapterületre költöznek az Alexandra-könyvesboltok. Egy kivétellel a megszűnő üzletek helyett minden olyan településen találnak Alexandra-könyvesboltot a könyvrajongók, ahol a hálózat eddig is jelen volt. Az átalakítás után 51 vidéki és 10 budapesti, országosan tehát összesen 61 Alexandra-könyvesbolt lesz. A cég közleménye szerint ezzel továbbra is Magyarország legkiterjedtebb és legnagyobb könyvesbolthálózata marad.

Matyi Dezső, a milliárdos érdekeltsége az Alexandra
©

A kisebb településeken ingyenes házhozszállítás melletti online értékesítésre, a vásárlók egyedi igényeinek kiszolgálására helyezik a hangsúlyt. Az interneten rendelt könyvek házhoz szállítása 2015. augusztus 1-től ingyenes lesz azokon a településeken, ahol nincs Alexandra könyvesbolt.

Mi lehet a háttérben?

A közlemény nem tér ki rá, az elmúlt hónapokban megjelent hírek szerint több plázában Libri-boltok költöznek az Alexandra-boltok helyére. Az Alexandra üzemeltetője akkor még azt közölte, esze ágában sincs kiköltözni.

További előzmény az Alexandrával kapcsolatban, hogy a bolthálózat Matyi Dezső érdekeltsége, és a milliárdos üzletember volt vezércége, a Pécsi Direkt Kft. az elmúlt hónapokban felszámolási eljárás alá került. Az Alexandra-hálózat korábbi központi cége már évek óta leginkább csak rogyadozott, sorozatban indultak a végrehajtások ellene, és tagja a legnagyobb adósok klubjának is. A hvg.hu márciusi értesülése szerint a felszámolást a cég nagyhitelezője, az OTP Bank kérésére indították el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!