szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megállapodást kötött a Veolia Energia Magyarország Zrt. és a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. a százhalombattai fűtőmű adásvételéről. A szerződés értelmében a fűtőművet üzemeltető Dunai Hőtermelő Kft. százszázalékos üzletrésze a Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonába kerül, amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is jóváhagyja az ügyletet. A százhalombattai fűtőmű összesen 4200 lakás számára szükséges hőmennyiség előállításáról gondoskodik a Duna menti városban. Új tulajdonosként a Veolia Energia Magyarország Zrt. legfontosabb célja az ellátásbiztonság erősítése és a költséghatékonyság javítása, a helyben élők érdekeinek figyelembe vétele mellett – emelték ki a társaság képviselői.

Hamarosan újabb városban kapcsolódhat be a távhőszolgáltatáshoz szükséges hőenergia előállításába a Veolia Energia Magyarország Zrt. a százhalombattai fűtőmű átvételéről szóló szerződésnek köszönhetően. A GDF SUEZ Energia Magyarországgal július elején megkötött megállapodás értelmében a Duna menti városban működő fűtőművet működtető Dunai Hőtermelő Kft. százszázalékos tulajdonrésze a Veolia Energia Magyarországhoz kerül.

Az alig egy éve átadott, 25,2 MW névleges teljesítményű, korszerű fűtőmű összesen 4200 lakás hőenergia-szükségletét termeli meg a településen. „Célunk, hogy kényelmes, biztonságos, továbbá takarékos és környezetvédelmi szempontból optimális feltételeket biztosítsunk a távhőszolgáltatás működtetéséhez Százhalombattán” - fejtette ki Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója.  A tranzakció a lakossági távhőszolgáltatást csak közvetve érinti. Ugyanis ezért a szolgáltatásért a helyi, városi távhőszolgáltató társaság felel. Ez utóbbi társaság áll közvetlenül szerződésben a százhalombattai fűtőművet működtető Dunai Hőtermelő Kft.-vel, tőle megvásárolva a távfűtési feladatai ellátásához szükséges hőmennyiséget. Így az egyes fogyasztók a fűtőmű tulajdonosváltásából semmit sem érzékelnek; mindez a távfűtés napi működését nem befolyásolja.

Ugyanakkor a városi távhőszolgáltató társaság a Dunai Hőtermelő Kft. kapacitásainak csak egy részét kötötte le a százhalombattai lakosság hőellátásának érdekében. Így adott a lehetőség további, ipari fogyasztók hőenergiával történő ellátására is” – tette hozzá a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója. A százhalombattai fűtőmű megvásárlása szervesen illeszkedik a Veolia Energia Magyarország Zrt. üzleti stratégiájába. A társaságcsoport hosszútávon gondolkodó, szakmai befektetőként kíván szerepet vállalni a magyarországi távhőtermelő piacon, amelyben kulcsszerepe van a városi távfűtési rendszerek–, valamint ipari fogyasztók - számára szükséges energiát biztosító hőtermelő egységek működtetésének.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. legutóbb a debreceni és a nyíregyházi erőművek megvásárlásával bővítette üzleti portfólióját. A július elején átvett két kelet-magyarországi létesítményben a társaságcsoport a kombinált ciklusú erőművi berendezések, valamint a helyi távhőrendszerek hőigényét előállító fűtőművek működtetéséről gondoskodik. A debreceni és a nyíregyházi egységekkel kiegészülve a cégcsoport - mintegy kéttucat településen – közvetlenül, illetve közvetve immár mintegy 117 ezer lakossági és közületi fogyasztót lát el hőenergiával Magyarországon. A Veolia Energia Magyarország Zrt.-nek – korábbi nevén a Dalkia Energia Zrt.-nek - több mint két évtizedes tapasztalata van a magyarországi távhőtermelés területén.

„A célok minden érintett város esetében azonosak: az ellátásbiztonság erősítése, valamint a költséghatékonysági és a fenntarthatósági szempontok érvényesítése, a helyben élők érdekeinek figyelembe vétele mellett. A százhalombattai fűtőmű megvételét még a Gazdasági Versenyhivatalnak, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak is jóvá kell hagynia. Azonban reményeink szerint a fűtési idény kezdetére megtörténhet a fűtőmű tényleges átvétele is” – fogalmazott Fernezelyi Ferenc.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal

Konok Péter: Cancel culture helyett kancellárkultúra

Konok Péter: Cancel culture helyett kancellárkultúra

A magyaroknak bejön az EU-járványkezelése

A magyaroknak bejön az EU-járványkezelése