szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A klasszikus áfacsalás minden eleme megvolt: cukrot, tejet, étolajat pörgettek, cégeket vettek és elaltattak, nem vagy fiktív adóbevallást adtak be, százmilliókat tettek zsebre most lebukott adócsalók.

Egy legalább 320 millió forint áfát elcsaló szervezet tagjait csípte fülön az adóhivatal. A NAV közleménye szerint az év elején indult elektronikus árukövető rendszer (EKÁER) adatai szerint egy román férfi irányításával működő elkövetői kör megközelítőleg háromszázötven kamion élelmiszert, főként cukrot, tejet és étolajat hozott be az országba áfa megfizetése nélkül. A bűnszövetség irányítója és három társa előzetes letartóztatásban van.

A román irányítóhoz köthető cégek Lengyelországból, Szlovákiából és Romániából szerezték be az élelmiszer-ipari termékeket, amelyeket itthon a bűntársak által működtetett gazdasági társaságokon keresztül hoztak forgalomba az áfa megfizetése nélkül. Az így elért alacsony árral a jogkövető piaci riválisok nem tudtak versenyezni. (Ugyanezt mondta a lassan két éve az áfabotrányt kirobbantó Horváth András, akit azonban a NAV feljelentett.) A hivatal szerint a vevők elsősorban belföldi nagykereskedők, és ipari cukorfelhasználók voltak.

Az EKÁER bevezetését követően az elkövetői kör úgy próbált igazodni a megváltozott feltételekhez, hogy biztosítéknyújtástól mentes, KOMA adatbázisban szereplő (praktikusan köztartozásmentes) cégeket szerzett meg, és ezeket időszakonként cserélgetve próbálták kijátszani a rendszert. A társaságok vagy minimális belföldi értékesítést vallottak, vagy fiktív adatokat szerepeltettek bevallásukban, de előfordult, hogy egyáltalán nem tettek adóbevallást. (Hasonló praktikáról beszélt Horváth András is.) A nyomozás jelenlegi adatai szerint több mint 320 millió forint áfát csaltak el. A bizonyítékok folyamatos kiértékelésével ez az összeg várhatóan tovább emelkedik.

Az ügyben a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói adórevizorokkal kiegészülve az ország négy megyéjében, több mint húsz helyszínen tartottak akciót. A bűnszövetség irányítójától négy és félmillió forint értékű készpénzt lefoglaltak, és tizenegy bankszámlát zároltak. Az akció napján a pénzügyi nyomozók információja alapján a pénzügyőrök Győrnél 24 tonna cukorszállítmányt kapcsoltak le.

A pénzügyi nyomozók nyolc gyanúsítottat hallgattak ki, közülük négyen előzetes letartóztatásba kerültek. A nyomozás bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt folyik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

A Szerencsejáték Zrt.-nél fideszes települések nyernek mászókát

A Szerencsejáték Zrt.-nél fideszes települések nyernek mászókát

Azoknál is szorongást okoz a koronavírus, akik nem fertőződtek meg

Azoknál is szorongást okoz a koronavírus, akik nem fertőződtek meg