szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bizonyos beruházásokat kell végrehajtania a fennmaradásáért a Dunnaferrnek, és emiatt újabb fájdalmas intézkedésekre lehet szükség. A cég a magyar kormány segítségét kérte. Ha nem kapja meg, már tavasszal baj lehet a működésével – hangzott el a társaság szerdai rendezvényén a Portfolio.hu tudósítása szerint.

A portál azt írja: csütörtökön a külügyminisztériumban tárgyalnak az európai acélipart érintő javaslatokról, valamint a Dunaferr arra számít, hogy a kormánnyal is lesz majd egy újabb tárgyalási forduló.

Az ISD Dunaferr szerdán mutatta be a 2013 nyarán kezdett reorganizáció eddigi eredményeit.

Evgeny Tankhilecich cégvezetője prezentációjából kiderült, hogy a cég erősödik, teljes kapacitással működik a nyersvas- és acéltermelés, a megtermelt árut el tudják adni. A 2013-ban kimutatott negatív tendencia megszakadt, és 2011 óta a 2015-ös lett az első pozitív év. Készülnek már stratégiai fontosságú beruházásokra.

A cégvezető elmondta azt is: ha nem hajtanak végre fontos beruházásokat, akkor elveszíthetik hagyományos piacaikat. A berendezések öregednek ugyanis, a cég saját problémái sem oldódtak meg teljesen. A minőség miatt is kezd veszíteni versenyképességéből a társaság – tette hozzá.

A beruházások közül kiemelte a 2-es kohó átépítését, szerinte ezen múlik a cég jövője. A jövőbeni stratégia ugyanis az, hogy annyi saját acélt termeljen a társaság, amennyit csak tud. Modernizálni kell a meleghengerművet, valamint a kokszoló esetében fontos környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelnie a társaságnak, és a kokszoló megbízhatóságát is javítani kell.

A kormány segítségét azért kérték, mert rövid távon pénzügyi segítségre van szükségük a rövid lejáratú működőtőke-finanszírozás érdekében. Szintén támogatást kértek a jelentős beruházásokhoz, valamint tárgyalnak az állammal a környezetvédelmi és szén-dioxid-szabályok módosításáról is. Itt egyfajta könnyítést várnak.

A kormánynak be kéne fejeznie azt a hozzáállást, hogy szociális projektként tekint a Dunaferr társaságra. A kormánynak el kéne tekintenie attól, hogy a Dunaferr legyen a foglalkoztatás nagy szereplője a térségben. A társaságra üzletként kell tekinteni, aminek nyereséget kell hoznia a túlélés érdekében – üzent egyértelműen a kormánynak a cégvezető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mintha lélegezne egy New York-i híd, ahogy a szél miatt fel-le mozog – videó

Mintha lélegezne egy New York-i híd, ahogy a szél miatt fel-le mozog – videó

Bár még nincs is vakcina, egy magyar cég már a fizetős oltásra készül

Bár még nincs is vakcina, egy magyar cég már a fizetős oltásra készül

Krekó Péter: A szexbotrány erős szimbólum, ezért nem úszta meg Szájer

Krekó Péter: A szexbotrány erős szimbólum, ezért nem úszta meg Szájer