szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Power Angels néven alapult meg az az angyal befektetőket tömörítő nyitott kör, melynek célja, hogy az erősen szabályozott Jeremie -alapok kifutása után egy rugalmasabb, piaci alapon működő támogatói rendszert építsen ki, elősegítve a magyar startupok és Budapest régiós fővárosi előmenetelét.

A Jeremie-alapok egy erős evolúciós ugrást eredményeztek a magyar startup oköszisztéma kialakulásában, azonban a hirtelen jött uniós tőke a piac torzulását is okozta. Amint azt Oszkó Péter, az OXO-csoport alapító tulajdonosa egy korábbi eseményen is szóvá tette, normális esetben egy alapkezelőnek több befektetőtől kéne forrásokat bevonnia, de ez Magyarországon nem alakult ki, ráadásul a jeremie-s alapok struktúrájuknál fogva sem alkalmasak arra, hogy további fejlődés motorjai legyenek. Ennek egyik oka, hogy például forráskihelyezésük határidőhöz van kötve, ráadásul földrajzi korlátai is vannak, hiszen Pest megyét kizárták a programból, miközben a cél éppen Budapest startup fővárossá emelése lenne.

A Power Angels tagjai a befektetői és startup világ teljesen eltérő szegmenseiből érkeztek: Késmárki László és Balogh Péter az egyik legsikeresebb magyar gyökerű informatikai vállalkozás, az NNG alapítói, Oszkó Péter egykori jeremie-s alapvezető, most az OXO labs-et irányítja, Polgár András a ValDeal Innovációs Zrt.-től jött, Domonkos András pedig a Lombard Csoport létrehozójaként szállt be a Power Angels mögött álló zrt.-be. A 250 millió forintos tőkével induló cég nem egy zárt csoport: már a közeljövőben várható az alapítói kör további bővítése és újabb neves, ismert szereplők csatlakozása.

A Power Angels alapítói az „első generációs” Jeremie-alapok befektetési időszakának záródásával egy komolyabb piactisztulásra számítanak: „Az EU-s forrású befektetési pénzek nyilvánvalóan segítettek beindítani a hazai ökoszisztémát, de tartósan nem optimálisak egy érett, felelős, a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódni képes piac működtetésére. Fontos, hogy most már mielőbb megjelenjen, illetve bővüljön is a ténylegesen piaci alapon gondolkodó és tevékenykedő, színtiszta üzleti logikát követő, „következő generációs” befektetői kör, akinek a működését nem korlátozzák statisztikai elvárások, cserébe viszont nem mesterséges hozamelőnyből, hanem tényleges cégértékből és valós hozzáadott tudásból próbálnak többletértéket generálni és a befektetéseket sikerre vinni” – mondta el Balogh Péter, akinek – illetve a Power Angelsnek – célja, hogy segítségükkel Magyarországon létrejöjjön 10 olyan startup, melyek együtt legalább 10 ezer embernek adnak munkát. A startupokat saját magánvagyonukból támogató angyaloktól legfeljebb 50 milliós tőkére számíthatnak a cégek, amelyekből várhatóan egy 40-50-en kerülnek majd a Power Angels portfóliójába.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Véget ér a Renault Twingo pályafutása

Véget ér a Renault Twingo pályafutása