szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kis családi vállalkozások gyakran forintos gondokkal küzdenek, miközben eszükbe sem jut, hogy a bankszámlájukon is spórolhatnának.

Az ésszerűbb számlahasználat önmagában több tízezres megtakarítást hozhat, de egy bankváltással még több is megspórolható – derül ki Az én pénzem pénzügyi blog cikkéből. A megfelelő bank kiválasztása akár 60 ezer forintos éves különbséget is kiadhat. Például azért, mert a Budapest Bank Gyümölcsöző csomagja nem csak vinni, hozni is tud pénzt. Az akciókkal azonban nem árt vigyázni, hiszen ezek sokszor határozott idejűek, amikor pedig az akció lejár, sokszorosára is emelkedhet a banki költség.

Tavaly számos különleges ajánlat bukkant fel az induló, illetve az egészen apró vállalkozások csábítására, amelyek közül azonban, sok még abban az évben kifutott, azonban az újév nem szükségszerűen indult éles váltással. Az OTP újraindította az idén számlanyitási akcióját, amely változatlan tartalommal, a 2016. január 4. és június 30. között nyitott vállalkozói vagy társasházi számlacsomagok esetében érvényes. Kedvező hír lehet még a cégek számára, hogy a nemzetközi átutalások díját némiképp csökkentették. A Raiffeisen egy hónappal (tehát 2016. január 31-ig) meghosszabbította a kedvezményes adóhivatali utalásokra vonatkozó akciót. A számlanyitás hónapjában a számlavezetési díj elengedését és a számlacsomagok közti váltás díjának elengedését is 2016. december 31-ig tolták ki.

A CIB is hosszabbított. A mobil token használati díját 2016. június 30-ig engedik el, a számlanyitási díj, illetve az internetalapú szolgáltatások regisztrációsdíj-kedvezménye 2016. március 31-ig él. A K&H a mobil tokent újonnan vezeti be február 6-ától mobilbanki szolgáltatásának megújításának keretében. Az FHB – ahogy a magánszámláknál is – érvényesíti a Giro díj idei csökkentését. Ez az átutalásokat négy forinttal teszi olcsóbbá. Új akciót is indítottak. A 2016. január 1. után nyitott Agrár elnevezésű bankszámlára 2016-ban nem számítanak fel havi számlavezetési díjat, ha a vállalkozás igazolja, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál regisztráltatta a számlát a támogatások kifizetésének helyeként.

Ugyanakkor szintén az FHB-nál március elsejétől a Start céges számla fenntartási feltételeként félévente legalább egymillió forintos forgalmat várnak majd el. A saját számlák közti átvezetés ebbe az összegbe nem számít bele. Amennyiben a vállalkozás ezen elbukik, akkor a következő hónaptól a bankszámla automatikusan a drágább kisvállalati bankszámlára módosul.

A kellemetlen változásokhoz sorolható, hogy a Sberbank a 2016. március 14-től maximálisan beállítható napi ATM készpénzfelvételi limitet határoz meg, és az üzleti bankkártya igénylési feltételei is változnak. Az AXA március 15-étől a csekkes befizetések díját emeli. Az induló cégek számára a bankok szolgáltatásait összehasonlító táblázatot itt talál.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!