szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy egri cég olyan diagnosztikai eszközzel állt élő, amely előre jelzi a stroke és a hirtelen szívhalál kockázatát, és alig nagyobb egy névjegykártyánál.

A hirtelen szívhalál világszerte – és Magyarországon is – vezető halálok, amelynek túlélési aránya mindössze 10 százalék. A stroke a második leggyakoribb halálok, amely a WHO adatai szerint a világon, éves szinten több mint 5 millió ember életét követeli. Becsült adatok szerint Magyarországon jelenleg évente 40-50 ezren kapnak szélütést, és mintegy 12 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Az esetek harmadában, a stroke közvetlen kiváltó oka az un. pitvari fibrilláció, amely EKG-val felismerhető és kezelhető.

A WIWE egy olyan diagnosztikai eszköz, amely megmutatja a hirtelen szívhalál és a pitvari fibrilláció következtében kialakuló stroke kockázatát. Az eszköz két részből áll: egy hordozható mérőműszerből és egy okostelefonhoz kapcsolható applikációból, ami egyébként életmentő funkciója mellett méri a vér oxigénszintjét, számolja a pulzust is, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalóriaszámláló – írta meg az Insiderblog.

©

Az eszköz ugyanakkor nem alkalmas folyamatos monitorozásra, hanem ha valamilyen panasza van a páciensnek, a WIWE segítségével 60 másodperc alatt felmérheti állapotát. „A WIWE azért nagy jelentőségű eszköz, mert a mért adatok alapján azonnal diagnózist tud készíteni, amely laikusok számára is érthető. Ráadásul WIWE használója a mérési eredményeket és diagnózist egy mozdulattal meg tudja osztani bárkivel, legyen az a kardiológusa vagy akár a távol élő családtag. Így ők valós idejű információt szerezhetnek a felhasználó állapotáról. A WIWE nem helyettesíti az orvost, de előre tudja jelezni a hirtelen szívhalál és a stroke kockázatát” – mutat rá a találmány jelentőségére Lakatos Zsófia a cég pr munkatársa.

A WIWE mögött többéves kutatómunka áll, amelyet Dr. Kozmann György (D.Sc.) egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai K+F Központ elnöke, az MTA doktora és munkatársai végeztek, a műszer fejlesztése és tesztelése 2014 októbere óta folyik. A tervek szerint a készülék 2016 áprilisától rendelhető, szeptembertől lesz elérhető a tengerentúlon is.

Az egri székhelyű Sanatmetal Kft., amely egyébként traumatológiai, ortopédiai, gerincsebészeti és fogászati implantátumokat gyárt és forgalmaz, éves árbevétele pedig meghaladja a 4 milliárd forintot, közösségi finanszírozási kampányt is indított, aminek azonban nem a tőkegyűjtés az elsődleges célja. „A crowdfunding kampányt azért kezdtük, hogy teszteljük a piacot, nem elsősorban a tőkebevonás a cél. Mivel a WIWE egy komoly technológiai újítás, valószínűleg azok figyelmét kelti fel először, akiket érdekelnek a technikai újdonságok. Ezek az emberek általában érdeklődnek a közösségi finanszírozás iránt is, így vélhetően találkoznak a termékkel. A WIWE mögött egy tőkeerős magyar vállalat áll, ez nem egy startup” – teszi hozzá Lakatos.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!