szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel hatvan százalékkal ugrott meg a szabadkereskedelmi forgalomba hozott cigaretták mennyisége, azaz ennyivel többet rendeltek meg a trafikosok az Országos Dohányboltellátó indulását követően, melyben nagy szerepet játszhatnak az ellátási gondok.

Soha nem volt még ilyen sok cigaretta forgalomban, összesen 635 millió szálat rendeltek be a trafikok – írja a napi.hu a NAV jövedéki adatai alapján. A portál megállípatása szerint bár sok tényező meghatározza a forgalom bővülését, de ilyen szintű növekedésre valószínűleg a problémákkal induló Országos Dohányboltellátó lehetett hatással.

Emlékezetes, az ODBE kezdetben nem tudott megállapodni a két legnagyobb dohányforgalmazóval, így komoly ellátási nehézségek keletkeztek, huzamosabb ideig nem tudtak vásárolni a dohányosok a megszokott márkáikból, több bolt ideiglenesen be is zárt, mert nem maradt megfelelő árukészlete.

Mások viszont "betárazhattak" a portál szerint, raktáraikat nagyobb megrendeléssel tölthették fel november 17-ig, ugyanis addig közvetlenül a gyártóktól is lehetett rendelni. Szeptemberben is a szokásosnál nagyobb mennyiséget rendeltek a trafikosok, egyesek már ekkor számítottak ellátási nehézségekre.

Hosszabb távon vizsgálva összességében visszaeset a dohányforgalom, azonban a legutóbb vizsgált időszakban minimális bővülés érezhető a piacon. A KSH mérése szerint 6,3 százalékos a bővülés, inflációs korrekcióval is 2,2 százalék a tavalyi harmadik negyedévben. A növekedést azonban megakaszthatja a dohánytermékek drágulása – véli a portál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem lesz túl nagy meglepetés a Samsung Galaxy S21 Ultra akkumulátora

Nem lesz túl nagy meglepetés a Samsung Galaxy S21 Ultra akkumulátora

Szexuális zaklatással vádolja Trumpot egy volt modell

Szexuális zaklatással vádolja Trumpot egy volt modell

Dave Grohl cukiságát már nem lehet hova fokozni

Dave Grohl cukiságát már nem lehet hova fokozni