szerző:
hvg.hu

Tíz évvel a Bosnyák tér felvásárlása után, a befektető kihátrál a Mundo Center felépítése mögül. Se pláza, se új városközpont nincs kilátásában Zuglóban – írja a VS.hu.

A lengyel projektgazda Echo Investment tavaly luxemburgi-amerikai befektetőkhöz került, és a befektető valamiért nem akarja megépíteni a bevásárló központot – mondta a lapnak Karácsony Gergely PM-es polgármester, aki egy évvel ezelőtt még éppen a VS.hu-nak nyilatkozta azt, hogy 2015 tavaszán startol az építkezés.

A pláza ígéretével Karácsony Gergely elődje, a fideszes Papcsák Ferenc ugyancsak felsült. A korábbi polgármester is kampánytémává emelte a beruházást, amikor a 2014-es önkormányzati választás előtti napokban írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a lengyel befektetővel. Az Echo Investment a plázán kívül a piac felújítását, és Zugló új közigazgatási központjának felépítését ígérte.

A közös álmokban szerepelt egy közpark tóval is. Papcsák Ferenc 2014 februárban azt állította, hogy 2014 szeptemberben kezdődik a kivitelezés.

A VS.hu megkereste az ügyben az Echo Ivestment új tulajdonosát, de eddig nem reagáltak.

©

Karácsony Gergely még a tulajdonosváltás előtt azt mondta a lapnak, hogy a befektető kínálgatja nekik Bosnyák téri piac és a leendő pláza közötti területet, de a visszavásárlásra a kerületnek nem volt pénze.

Az Echo Investmnet még 2006-ban, a fideszes Rátonyi Gábor polgármestersége idején 4 milliárd forintért vásárolta meg a Csömöri út - Mosztár utca- Bosnyák utca- Rákospatak utca által határolt 6,8 hektáros területet a zuglói önkormányzattól. Akkor 2010-es átadást terveztek, és azzal számoltak, hogy a négyes metró elér a Bosnyák térre – utóbbi azonban sokáig biztosan nem valósul meg.

©

2008-ban még 170 ezer négyzetméteres beépítést, többszintes parkolót terveztek. A 2014-es szándéknyilatkozatban viszont már csak 107 ezer négyzetméteren vállalták a pláza építését, 2015 januári kezdéssel, 2018-as átadással, 170 üzlettel, egy multiplex mozival és 1400 parkolóhellyel.

Hátráltatta az előrehaladást, hogy 2009-ben Weinek Leonárd, SZDSZ-es polgármester plázastoppot hirdetett a kerületben.

Tavaly júliusban az önkormányzat 500-ról 100 millió forintra csökkentette saját hozzájárulását. Az akkori ülésen részt vett az Echo Investment képviselője is, aki azt mondta, hogy nem gondolkoznak már plázában, inkább városközpontot építenének.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

Több mint 15 milliárd forintnyi vagyont foglalt le tavaly a rendőrség

Több mint 15 milliárd forintnyi vagyont foglalt le tavaly a rendőrség

Ceglédi: Winter is coming

Ceglédi: Winter is coming

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

NoÁr húsvéti kihívása aktuálisabb nem is lehetne

NoÁr húsvéti kihívása aktuálisabb nem is lehetne

Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr

Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr