szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest mérsékelten ugyan, de többen érezték stabilabbnak állásukat a tavalyi utolsó negyedévben. A tanultabbak és a fővárosban élők optimistábbak, de a vidék, legfőképp Kelet-Magyarország esetében jelentős a hangulatromlás.

A Medián és a  BNP Paribas Cardif biztosító munkaerőpiaci stabilitási felmérése szerint a mutató egy pontos emelkedéssel 61 pontot ért el 2015 negyedik negyedévében, ami 1 ponttal volt magasabb, mint 2014 azonos időszakában, bár az előző negyedévi, nyári adatokhoz képest képest 3 pontos csökkenés tapasztalható.

A felmérés szerint a nők optimistábban ítélik meg munkahelyük biztonságát, mint a férfiak, valamint a fővárosiak és a diplomások a legoptimistábbak, a falvakban élők megítélése azonban romlott. A nők körében mért 2 pontos javulással szemben a férfiaknál nem változott az index, a fővárosban élők mutatója 4 ponttal nőtt, a városban lakóké 1 ponttal, a falvakban élőké ugyanakkor éves szinten 2 pontot esett vissza.

A diplomások a legbizakodóbbak 67 pontos értékkel, a legfeljebb 8 általánost végzettek indexe azonban 9 ponttal csökkent. A magyarországi régiókat tekintve Közép-Magyarországon és Nyugat-Magyarországon élők optimistábbak, mint az ország keleti felében élők, akiknél negyedéves szinten enyhén csökkent az index, de éves összehasonlításban 8 pontos visszaesést tapasztaltak.

Az ágazatokat vizsgálva a mezőgazdaságban ahol egy éve a legoptimistább munkavállalók voltak, pedig 14 pontos esés tapasztalható – olvasható a tájékoztatásban. A munkaerőpiaci stabilitási index élén 3 pontos növekedéssel a kereskedelem áll 63 ponttal.

A korcsoport alapján a legjelentősebb változást a középkorúaknál (40-49 év) mértek, az index  60-ról 64 pontra emelkedett, de a 18-29 év közöttiek is bizakodóbbak lettek, egy év alatt 61-ről 63 pontra, míg a 30-39 éveseknél, 63-ról 64-re nőtt az index értéke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maszkokat, köpenyeket, kesztyűket is tárol majd nálunk az unió

Maszkokat, köpenyeket, kesztyűket is tárol majd nálunk az unió

Átlépte a 31 milliót a fertőzöttek száma világszerte

Átlépte a 31 milliót a fertőzöttek száma világszerte

Borisz Akunyin: „Embereket erővel összetartani nem lehet”

Borisz Akunyin: „Embereket erővel összetartani nem lehet”