szerző:
hvg.hu

Szerbeket kínoztatott meg a délszláv válságban az a volt tábornok, aki közvetített a felcsúti polgármester eszéki focicsapat-vásárlásában. Branimir Glavas saját bevallása szerint nem Mészárost, hanem annak horvát üzlettársát ismertette össze az eszéki polgármesterrel. Mészárosék még nem írták alá a 46,6 százalékos tulajdonrész megvételéről szóló papírokat.

A háborús bűnökért elítélt horvát tábornok, Branimir Glavas segített abban, hogy a felcsúti polgármester eljusson a horvát fociklub, az NK Osijek közelébe – tárta fel a Magyar Narancs Online. Mészáros Lőrinc üzlettársa végül nem Glavas, hanem egy Dubajban időző horvát üzletember lett.

Eszék városi tanácsa a közelmúltban szavazta meg, hogy Mészáros Lőrincnek adják el a csapatban megszerzett részesedését, így a magyar polgármester Mészáros és Mészáros Kft. nevű cége 46,6 százalékos tulajdonrészt szerzett a klubban. További 44-45 százalékot egy eszéki üzletemberrel, Ivan Mestroviccsal szerezhet meg akkor, ha a csődeljárás alatt álló városi bank és a városi cég részesedése is hozzájuk kerül. A maradék, 10 százaléknyi részvény magánszemélyek kezében van.

Az önkormányzat tulajdonrészéért Mészárosék 100 ezer kunát, azaz mintegy 4 millió forintot fizettek, de fedezniük kell a klub 7 millió kunás adósságállományát, továbbá 2017-ben 18 millió kunát is ki kell fizetniük az elmaradások rendezésére.

©

A lap úgy tudja, hogy az eszéki városi képviselők egy része, különösen a baloldali ellenzék egyik képviselője nem volt túl lelkes Mészáros ajánlatától. Jaroslav Pecnik azt mondta róla a január 19-i képviselői ülésen, hogy "alvilági üzletember", legyenek vele nagyon elővigyázatosak. A város polgármestere azonban Mészáros határozott támogatásának adott hangot, és az is egyértelmű volt, hogy ha nem adják el a csődhelyzetben lévő klubot, akkor az hamarosan megszűnhet. Ivan Vrkic polgármester a Narancsnak azt mondta, nyilvános pályázaton, törvényesen választották ki a győztest.

A lap információi szerint a polgármester az ülésen nyilvánosan köszönetet mondott a háborús bűnökért elítélt Branimir Glavas horvát politikusnak, amiért "idehozta ezt a vevőt, vevőket, és velem erről beszélgetett". Eszék első embere azonban ezt a lapnak már tagadta: azt mondta, nem tudja, ki ajánlotta Mészáros Lőrincet, és nem is érdekli.

Néhány képviselő szerint azonban Glavas közvettett először az új tulajdonosok és a városvezetés között. Glavas maga erről azt mondta, ő nem Mészárost, hanem üzlettársát, Ivan Mestrovicot ajánlotta be a városvezetésnek, a polgármesterrel hármasban kezdtek el gondolkozni a klub megmentéséről. Mészáros Lőrincet már nem ő, hanem Mestrovic hozta az üzletbe – mondta a volt tábornok. Mestrovic eszéki üzletember, de mikor a lap kereste, éppen Dubajban időzött.

Az önkormányzati részesedés eladását a múlt héten szavazta meg a város vezetése, de Mészáros Lőrinc a lap szerint még nem írta alá a dokumentumokat. Mészáros egy névtelen forrás szerint nem állt el az üzlettől, az adásvétel nyélbe ütése azért késhet, mert a városi bank és egy városi cég részesedésének átvétele is folyamatban van.

Glavas bűnei

A volt tábornok Eszéket védte a délszláv háborúban. A vád szerint 1991-ben az általa szervezett félkatonai alakulat útján szerbeket raboltatott el, kínoztatott és öletett meg. 2009-ben, Boszniában tartóztatták le, majd Horvátoszágban nyolc évre ítélték a szerbek ellen elkövetett háborús bűnök miatt.

2015-ben szabadult, miután a horvát alkotmánybíróság megsemmisítette az ítéletet – nem mintha Glavas ártatlannak bizonyult volna, hanem jogtechnikai okokból. Egy másik eljárás még folyamatban van a volt tábornok ellen – ezúttal is háborús bűnökért akarják felelősségre vonni.

Glavas jelenleg Eszéken él, tagja a horvát parlamentnek, és a lap szerint a kilencvenes évek közepén ő volt az eszéki focicsapat vezetője.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nehogy hazavigye a földön talált madárfiókát, óriási bajt csinálhat vele

Nehogy hazavigye a földön talált madárfiókát, óriási bajt csinálhat vele

Szerethető függőségeink – ön melyikre szavaz?

Szerethető függőségeink – ön melyikre szavaz?

Itt az újabb botrány: 4000 oldalnyi dokumentum bizonyítja, Mark Zuckerberg felhasználói adatokat szivárogtatott ki a "barátainak"

Itt az újabb botrány: 4000 oldalnyi dokumentum bizonyítja, Mark Zuckerberg felhasználói adatokat szivárogtatott ki a "barátainak"

Tarlós: Nem mondhatom, hogy nem lesz dugódíj

Tarlós: Nem mondhatom, hogy nem lesz dugódíj

Nem nyugszanak az E.ON nevével visszaélő csalók

Nem nyugszanak az E.ON nevével visszaélő csalók

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában