szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hamarosan kiosztja az adózók első bizonyítványát a NAV. Attól függően, hogy megbízható vagy kockázatos adózónak minősülnek, különleges elbánásra, jutalomra vagy büntetésre számíthatnak.

Április elején az adóhatóság az adózás rendjéről szóló törvény alapján megkezdődte az adózók minősítését. A jogszabály szerint az adóhatóság cégjegyzékbe bejegyzett adózót vagy áfa-regisztrált adóalanyt negyedévente, a negyedév utolsó napján fennálló adatok alapján a tárgynegyedévet követő 30 napon belül minősíti. Az adózók első alkalommal történő minősítését tehát 2016. április 30-áig kell az adóhatóságnak elvégezni.

A minősítéssel járó előnyökről és hátrányokról az Adózónán itt olvashat.

Az adózók két kategóriába kerülhetnek, megbízható, vagy kockázatos minősítést kaphatnak. Lesznek olyan adózók, akik egyik kategóriába sem tartoznak, rájuk továbbra is az általános szabályok vonatkoznak majd. Az adózók a minősítést követő hónap első napjától, azaz első ízben 2016. május 1-jétől élvezhetik az előnyeit, vagy viselhetik a hátrányait a minősítésnek, attól függően, hogy hova sorolták őket.

A minősítést az adóhatóság minden negyedévet követően elvégzi majd, de értesítést nem küld minden alkalommal, csak akkor, ha a minősítésben változás állt be. Ha az adózó nem ért egyet a minősítéssel, vagy hiányolja a minősítését, akkor a minősítéstől vagy a minősítés elmaradásától számított 6 hónapon belül kifogást nyújthat be az állami adó- és vámhatósághoz.

A nagy összegű adóhiánnyal, vagy adótartozással rendelkező adózók közzétételi listáján szereplő kockázatos adózó a kedvezőtlen minősítés alól úgy szabadulhat ennél korábban, ha megfizeti az adóhiányt, valamint a kapcsolódó bírságot, pótlékot és adótartozást. Ilyen esetben ugyanis az adóhatóság megszünteti a kockázatos minősítést a soron következő minősítéskor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma

12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban