szerző:
MTI

Az ingatlan.com szerint az új adójavaslatok fehéríthetik a mintegy 100 milliárd forintos hazai albérletpiacot úgy is, hogy a bérlőknek nem kell többet fizetniük.

Fehéríthetik az évi mintegy 100 milliárd forintos nagyságrendű albérletpiacot és drágulást is hozhatnak a szektorban az új adójavaslatok, miközben a munkáltatók által adható támogatás miatt a bérlőknek nem feltétlenül kell többet fizetniük - közlöte az ingatlan.com.

A cég közleménye szerint az intézkedések a munkáltatók számára kedvezőek, mert ők társasági adókedvezményt is kaphatnak, amennyiben támogatják a mobilizációt, vagyis az adott munkahelytől távol élő munkavállalóik lakhatását. Az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László azt mondta, hogy ha a tervezett változások fokozzák majd a mobilizációt, akkor rövid és hosszabb távon egyaránt hatással lesz az albérletpiacra, elsősorban a városokban eredményezhet élénkülést. A bérelt lakások piacának fehérítése (ami tehát annak lehet a követekzménye, hogy az albérleti szerződésekre a munkáltató is nyújt támogatást) mellett a távolabbi településen lévő munkahely-választást is ösztönözhetik.

A tájékoztatás szerint a foglalkoztatás első két évében a minimálbér 40 százalékát fizetheti adómentesen a munkáltató lakhatási támogatásként, a következő két évben az igazolt bérleti díj negyedét, majd az ötödik évben 15 százalékot adhat, ez pedig havi több tízezer forintos támogatást jelenthet a munkavállaló számára. A munkáltatókat adómentességgel és további adókedvezménnyel arra is ösztönözhetik a tervezett módosítások, hogy dolgozóiknak lakást béreljenek. A tulajdonosi oldalt érintheti az a tervezett változtatás, amely szerint az átalányadózásról szóló szabályok a lakást bérbe adó magánszemélyekre is vonatkozhatnak a jövőben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elhunyt Sárkány József művészettörténész

Elhunyt Sárkány József művészettörténész

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL