szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Neil Harbisson, a világ első hivatalosan elismert kiborgja is előad a júniusi Brain Bar Budapest fesztiválon.

 

Neil Harbisson
©
A katalán származású kortárs művész koponyájába egy antenna van beültetve, aminek köszönhetően ő az első hivatalosan elismert kiborg. Az antennával ugyanis hanghullámokon keresztül észleli a látható és láthatatlan színeket, mint az infravörös vagy az ultraviola. Képes hívásokat vagy akár az űrből érkező adatokat is fogadni, mint egy mobiltelefon vagy műhold. Harbisson nem csak használja a technológiát, hanem ő maga az. 2010-ben megalapította a Cyborg Foundationt, melynek célja, hogy művészeti és közösségi aktivitásokon keresztül terjessze a kiborgizmust.

A katalán művész az emberi faj jövőjéről, a kiborgizmusról tart előadást a június 2-4 között megrendezendő fesztiválon. „Az, hogy aktívan részt vegyünk a saját biológiai evolúciónkban ma már nem csak feltevés, hanem reális opció. Az, hogy ne csak használjuk, hanem mi magunk legyünk a technológia megnyitja azokat a lehetőségeket melyekkel kiterjeszthetjük saját érzékelésünk határait” – mondta. Harbisson mellett az előadók között lesz Chris Hadfield ezredes, a Nemzetközi Űrállomás egykori parancsnoka is, akit fogták már el szovjet bombázók a kanadai légtérben, élt már az óceán fenekén, és volt már a NASA műveleti igazgatója is Oroszországban.

A Brain Bar Budapestre már kaphatók a jegyek az esemény honlapján. A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan, limitált mennyiségben idén is ingyenes belépést biztosítanak diákok és tanárok számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Montenegró és Szerbia kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét

Montenegró és Szerbia kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül