Miért veszélyes halogatni a digitalizációt? Cégvezetőként ezeket érdemes átgondolnia!
Aki időben cselekszik, hatékonyabban működik és pályázatokhoz, új piacokhoz is hozzáférhet.
Hogyan lehet üzletszerű pálinkafőzésbe fogni? Milyen speciális szabályok (bejelentési kötelezettségek) vonatkoznak a pálinkafőzésre, ha valaki üzletszerűen szeretne ezzel foglalkozni? A kérdésre az Adózóna válaszol.
Jövedéki termék kizárólag olyan adóraktárban állítható elő – ideértve a jövedéki termék palackozását, kis egységű kiszerelését is – amelynek működtetője e termék előállítására vonatkozó adóraktári engedéllyel rendelkezik. A pálinka jövedéki termék.
Az adóraktári engedélyre olyan személy jogosult például, aki könyvvezetési kötelezettségének a kettős könyvvezetés szabályai szerint tesz eleget. Nem lehet a vámhatóság felé meg nem fizetett vám- vagy adótartozása, társadalombiztosítási járulék tartozása, kivéve, ha arra részletfizetést vagy fizetési halasztást engedélyeztek, továbbá nem áll csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt. Az Adózóna tételesen felsorolja a többi szükséges feltételt is.
Alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezés a vámhatóság engedélyével állítható elő és értékesíthető, továbbá a magánfőző desztillálóberendezése kivételével a vámhatóság engedélyével birtokolható. Jövedéki termék előállítása kizárólag adóraktári engedély birtokában lehetséges, míg annak értékesítéséhez, amennyiben az nagykereskedelmi formában történik, jövedéki engedély szükséges.
Aki időben cselekszik, hatékonyabban működik és pályázatokhoz, új piacokhoz is hozzáférhet.
Bővült azon fejlesztési lehetőségek köre, amelyekre a Demján Sándor Tőkeprogramban forrást igényelhetnek a vállalkozások.
Javult a vállalkozások alkupozíciója: az árak konszolidálódtak, a kockázati prémiumok csökkentek, van verseny. Érdemes élni a lehetőségekkel.
Már egyetlen, megfelelően kiválasztott MI-eszköz révén is jelentős hatékonyságnövekedést érhetnek el a kisebb cégek is.
Ez a HVG heti gazdasági összefoglalója.