szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy felmérés most kimutatta, a magyarok elsősorban a pénz- és az időhiány miatt nem állnak neki felújítani a lakásukat.

Bár sokan szívesen belevágnának otthonuk átalakításába, a várható költségek megtervezése komoly fejtörést okoz a magyar családoknak, és ez hamar kedvüket szegi – derült ki a VELUX Magyarország Kft. megbízásából készült kutatásból. A felmérés szerint az anyagi források előteremtése mellett problémát jelent a munkálatokhoz szükséges szabadidő hiánya és a megfelelő szakember kiválasztása is.

A felmérésből kiderült, hogy a tetőtér-beépítést, illetve felújítást tervezők esetében a megkérdezettek mintegy fele ugyan szívesen beépítené a padlásteret vagy felújítaná a tetőteret, de komolyan aggódik a költségek miatt: a tetőtér-beépítők esetében 57 százalékot tántorít el a pénzhiány, míg a felújítást tervezől 50 százalékát. 

A pénzbeli források előteremtése mellett a többség a kellő szabadidő hiányát fogalmazta meg a felújítások gátjaként: a tetőtér-hasznosítást tervezők esetében 28 százalék, a felújításban gondolkodók esetében pedig 27 százalék véli úgy, hogy felújításra vagy bővítésre egyszerűen nincs ideje. 

A tetőtér-beépítést tervezők 23 százalékának gondot okoz a megfelelő építőanyagok kiválasztása is, és tartanak a rossz döntések következményeitől. Esetükben éppen ezért nehézkesebb a megfelelő szakember megtalálása is (32 százalék), mivel fontos számukra, hogy olyan kivitelezőt válasszanak, aki a munkafolyamat minden lépésénél segítséget nyújt nekik. A tervek elkészítése ugyancsak a beépítést fontolgatóknak jelent nagyobb kihívást (30 százalék), a felújításban gondolkodók erre kevésbé tekintenek problémaként (11 százalék).

Egy tapasztalt kivitelező viszont segíthet a tervezésben és megbízhatóan végezheti el a munkákat is, ráadásul ismeri a mindenkori hatósági szabályozást, így pontos tájékoztatást adhat arról, mely esetekben engedélyköteles a tetőtér-beépítés. A tetőtér beépítése vagy felújítása ugyanis az olyan esetekben, amikor a munkálatok nem eredményeznek térfogat növekedést, nincs szükség építési engedélyre. A szerkezeti változtatásokat igénylő munkák azonban már engedélykötelesek, az ilyen jellegű beépítések esetén mindenképpen érdemes építészt, statikust felkérni a tervezésre és az engedélyeztetési folyamat lebonyolítására. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!