szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarok nem esznek túl sok chipset, de a nagy sportesemények idején nagyon megugrik a fogyasztás.

Jelentősen megnő a chipset és ropit fogyasztók aránya a sportesemények alkalmával, ráadásul a nagy események alatt fogy el a teljes éves eladás 10 százaléka – közölte az Intersnack Magyarország, amely szerint a magyarok nassolási szokásaira a foci-vb és -Eb van a legnagyobb hatással, az olimpia már kevésbé.

A cég adatai szerint Magyarországon évente átlagosan 3800 tonna burgonyachipset fogyasztanak a nassolni vágyók, ez azt jelenti, hogy fejenként évente 2,6 kiló chipset rágcsálunk el. Ez a mennyiség viszont a 600 ezer tonnás európai fogyasztásnak alig több mint fél százaléka, viszont egy-egy sportesemény alkalmával közel 40 tonnát is megesznek a szurkolók néhány hét alatt. A chipsen kívül más sós snackekből is sok fogy.

A listát éveken át egyébként a norvégok vezették fejenként 7 kg snackkel, tavaly azonban a hollandok megelőzték őket, 500 grammot verve az északiakra.

A Chio szerint az utóbbi években a meglehetősen konzervatív ízlésű magyar chips-fogyasztók egyre inkább nyitottá váltak a merész, új ízekre, és bár a piacot negyedszázada uralta a sós, a különféle paprikás-chilis-pepperonis és az általában hagymával kombinált tejfölös-tejszínes-sajtos, addig a hagyományos ízek mellé mára szorosan felzárkóztak a húsos és a különféle pikáns, egzotikus fajták is. Az idei szezon slágere például a gyrosos ízesítés, de a németek például érdekes módon a magyaros ízlésre valló paprikás chipsekért rajonganak leginkább.

Az európai szokásoktól némileg eltérően a magyar snackfogyasztók kifejezetten szeretik a krékert, a sóspálcikát, a sajtos tallért és a perecet. Ezek nagy részét Győrben gyártják, a hazai mellett további 40 ország piacára. Emellett hódítanak a puffasztott snackek, rendkívül népszerű a tésztabundás mogyoró és az aszalt gyümölcsös, nemes magvas keverékek, illetve a már említett csípős, pikáns chipseket is bátrabban fogyasztják az emberek.

A Chio egyébként limitált kiadású chipsekkel készült az Eb-re, van steak és vörösbor, camembert és bors, kolbász és mustár, illetve magyar paprikával fűszerezett chips is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!