szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy rosszul kezelt csuklótörés miatt két hónapig kellett gipszet viselnie, és folyton azon törte a fejét, hogyan lazíthatna rajta, hogy könnyebben elviselhető legyen: az eredmény megreformálhatja a baleseti ellátást.

Akinek már volt gipsze, tudja, mekkora kín, ráadásul terheli az ízületeket, alatta foszlani kezd a bőr, az izmok sorvadnak. Egy törött bokánál nagyjából ugyanannyi a gyógyulás utáni rehabilitációra, mint amennyi ideig a gipszet viselni kell. A szerencsétlenül járt informatikus, Molnár Miklós olvasott már korábban is a 3D-s nyomtatás segítségével készült törésrögzítőkről, fogta magát, írt egy szoftvert, és egy nyomtatóval 12 óra alatt elkészítette a csuklójára passzolót. Amikor meglátta és kézbe vette a modellt akkori kezelőorvosa, Tóth Ferenc, alig tudta letenni – írja a Népszabadság.

Törés vagy zúzódás? A személyre szabott merevítő sokkal jobb lesz

A 3D-s nyomtatásnak köszönhetően ma már szinte bármilyen eszköz elkészíthető, egy újfajta eljárással azonban még jobb minőségű tárgyakat készíthetünk néhány óra leforgása alatt.

Molnár Miklós és Tóth Ferenc azóta együtt dolgozik az eljárás fejlesztésén. Azt remélik, ha a projekt forrást nyer az uniós kutatás-fejlesztési pályázaton, akkor további, a traumatológiákon használható 3D-s gyógyászati eszközöket tervezhetnek, gyárthatnak és vethetnek klinikai próbák alá. A projektben az új rögzítés tesztelésére a fővárosi baleseti központ mellett a kecskeméti megyei kórház és a szegedi egyetem traumatológiája is részt venne. Az előzetes kalkulációk szerint egy kisebb 3D-s csuklórögzítő ára tízezer, egy nagyobb, például törött boka rögzítéséhez szükséges hálós eszköz 15-20 ezer forintból jöhet ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!