szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Május végéig sikerült mind a 130 milliárd forintot kihelyezniük a kockázati alapkezelőknek.

Több mint 350 kkv közel 130 milliárd forint értékű kockázati tőkét kapott az EU Jeremie programjában – összegezte a Világgazdaság kérésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az uniós szabályok szerint a 28 hazai alapkezelőnek május 31-ig kellett odaítélnie a rájuk bízott pénzeket. A tőkealapok jegyzett tőkéje magánforrásokkal együtt volt 130 milliárd, ebből 65 százalék volt uniós forrás, a többit magánbefektetők biztosították.

Tavaly októberben még alig 90 milliárdnál tartottak a befektetések, ezért az eredetileg 2015. december 31-ig tartó kihelyezési határidőt Lázár János , a Miniszterelnökséget vezető miniszter – az Európai Bizottság jóváhagyásával – öt hónappal meghosszabbította.

A Jeremie-program beváltotta a hozzá fűzött reményeket – értékelték a lapnak szakértők. A 2015. évi közel 32 milliárd forint értékű magyarországi kockázatitőke-befektetések háromnegyedét Jeremie-alapok hajtották végre. Utóbbiakból sok innovatív kkv juthatott jelentős forráshoz, miközben a program lökést adott a magyar startup szcéna kifejlődésének, igaz, az induló, úgynevezett magvető fázisú cégeknél nem bizonyult kellően hatékonynak.

Egy angyalbefektető, akitől nemcsak tudást, vacsorát is kapnak a cégek

Balogh Péter, az NNG egykori alapítója ezúttal angyalbefektetőként szeretné megismételni korábbi cége sikerét, és a mai napon leplezi le, milyen cégek kerültek a párja és az általa alapított Baconsült portfóliójába.

Ezt orvosolhatná a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület szerint, ha a jövőben a magvető fázisú vállalkozásoknak nyújtott források akár 90 százaléka lehetne uniós támogatás, miközben az érettebb cégeké 40-60 százalékra menne le. A szakma javaslatai nyitott fülekre találhatnak, mert az NGM közlése szerint „a jövőbeni programokra alkalmazandó uniós szabályok a korábbinál tágabb, a vállalkozások működéséhez jobban igazodó peremfeltételeket biztosítanak, így lehetőség lesz szélesebb vállalati kört lefedő és piackonformabb tőkeprogramokat elindítani”.

Az érettebb életszakaszban lévő vállalkozások nagyobb támogatásra számíthatnának, a finanszírozás rugalmasabb ütemű lehet – azaz nem éves periódusokhoz kötött –, a korai szakaszú befektetések magántőke-elvárása pedig alacsonyabb. A fókusz a Jeremie-énél célzottabb lenne, a kutatást, a technológiai fejlesztést és az innovációt erősítené, az információs és kommunikációs technológiákhoz való hozzáférést, azok használatát és minőségét javítaná, valamint növelné a kkv-k versenyképességét.

Szabadulnak a pénztől a kockázati tőkések

Mivel év végén lejár a Jeremie alapok befektetési időszaka, a kockázati tőkések igyekeznek kihelyezni a forrásaikat, ami jól látszik az első negyedéves adatokon is: összesen 26 vállalkozásba fektettek be három hónap alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen és automatikusan megkaphatjuk az új jogosítványunkat a lejárt helyett

Ingyen és automatikusan megkaphatjuk az új jogosítványunkat a lejárt helyett

95 milliárd dollárt hozott egy ír testvérpár hétsornyi kódja

95 milliárd dollárt hozott egy ír testvérpár hétsornyi kódja

Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás

Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás