szerző:
hvg.hu

Az európai híroldalaknak jogot kapnának arra, hogy díjat követeljenek a Google-től és más keresőmotoroktól, ha megjelenítik cikkeiket. A lépéssel a tartalomgyártók kiszolgáltatottságán szeretnének enyhíteni az európai szabályozók, de megvan rá az esély, hogy a dolog fordítva sül el.

Az Európai Bizottság szeptemberben teheti közzé a Financial Times által meglebegtetett javaslatot, miszerint a híroldalak jogdíjat kérhetnek a Google-től és más keresőktől, ha a keresési eredmények között meg szeretnék jelentetni a cikkeiket.

A lépéssel a tartalomgyártók kiszolgáltatottságán szeretnének enyhíteni az európai szabályozók. Tehát a Google News-nak meg kellene egyeznie a híroldalakkal, hogy a cikkeket milyen feltételek mellett jeleníthetik meg – írja a lapra hivatkozva a Portfolio.

Azonban a lap felhívja a figyelmet, hogy, ha rosszul vezetik be a szabályokat, akkor egyrészt sérülhet a médiaszabadság, de ami még érdekesebb, hogy feje tetejére fordulhat az egész kezdeményezés. Korábban ugyanis Spanyolországban és Németországban is próbálkoztak hasonlóval, de mindkét országban a kiadók sínylették meg a lépést. A Spanyoloknál a Google megszüntette a Google News szolgáltatást, a németeknél pedig sokan inkább felhagytak a díjak beszedésével, mert a Google nélkül hatalmasat csökkent az olvasottságuk.

Rendőrök nyomultak be Madridban a Google főhadiszállására

Házkutatást tartottak a Google spanyolországi központjában. Az adófizetési gyakorlatukat vizsgálják.

A Google megadóztatásának élharcosa lehet az Orbán-kormány

A netes konzultációval megbízott Deutsch Tamás csapata komolyan dolgozik az ügyön a Figyelő információja szerint.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!