szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európai ingatlanokat vásárolnak amerikai intézményi befektetők, mert arra számítanak, hogy a Brexit miatt hamarosan számos cég hagyja majd ott a Cityt. Veszélybe kerülhet London globális pénzügyi központként betöltött szerepe.

A Financial Times cikke szerint például az amerikai fedezeti alapkezelő cég, a Marathon folyamatosan vásárol kereskedelmi ingatlanokat Írországban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában, arra játszva, hogy a londoni Cityben honos vállalatok közül sokan ezekbe az országokba települnek át a következő években.

Bruce Richards, a Marathon vezérigazgatója és társalapítója a londoni gazdasági napilapnak elmondta: várhatóan London marad ugyan a Európa első számú pénzügyi központja, de nem fér kétség ahhoz sem, hogy számos pénzügyi szolgáltatási vállalat áthelyezi székhelyét a Cityből főleg Frankfurtba és Párizsba, mivel az EU valószínűsíthetően előírja majd, hogy e cégek uniós ügyfelek kiszolgálásával foglalkozó részlegei az Európai Unió területén legyenek honosak.

Londoni elemzők szerint ha Nagy-Britannia nem tudja kiharcolni a további maradéktalan hozzáférést az Európai Unió egységes belső piacához, akkor nagyon valószínűtlen, hogy a kontinentális EU-gazdaságok továbbra is akadálytalan bejárást engednének pénzügyi szolgáltatási piacaikra a londoni pénzügyi központban működő cégeknek.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza erről összeállított minapi tanulmányában közölte: veszélybe kerülhet London globális pénzügyi központként betöltött szerepe, mivel a Cityben megtelepedett pénzügyi szolgáltató cégek szinte biztosan elveszítenék az EU más gazdaságaira is kiterjedő szolgáltatásnyújtási engedélyüket, ha Nagy-Britannia nem tarthatja meg maradéktalan hozzáférését az egységes uniós piachoz.

A Citynek - fő vetélytársával, New Yorkkal ellentétben - nincs nagyon jelentős hazai piaci háttere. Bár a brit pénzügyi szolgáltatási piac nagyon fejlett, kiterjedésének azonban határt szab a brit gazdaság mérete. Az éves brit hazai össztermék a globális GDP-érték 3,9 százaléka, Nagy-Britannia 64 milliós lakossága a világnépesség alig 0,9 százaléka - hangsúlyozták az EIU londoni elemzői.

A ház szerint ráadásul az EU-ban maradó országok is hajlamosak lehetnek arra, hogy "megbüntessék" Nagy-Britanniát a kilépésért, és arra is, hogy saját pénzügyi szolgáltatási központjaikba - mindenekelőtt Frankfurtba és Párizsba - csábítsák át Londonból a magasan képzett pénzügyi szakértőket.

A City közvetlenül 350 ezer, közvetve ennél kétszer több alkalmazottat tart el - többet, mint ahányan a legfőbb kontinentális vetélytársnak tartott Frankfurtban összesen laknak.

A City esetleges leépülése a brit költségvetést is súlyosan érintené, hiszen a londoni pénzügyi központ adja a brit adóbevételek tíz százalékát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ELTE nem engedi, hogy az Apáczaiban rovarirtás miatt ne induljon el az oktatás hétfőn

Az ELTE nem engedi, hogy az Apáczaiban rovarirtás miatt ne induljon el az oktatás hétfőn

291 újabb áldozata van a koronavírusnak

291 újabb áldozata van a koronavírusnak

Harry herceg Meghan Markle nélkül tért vissza Londonba a nagyapja temetésére

Harry herceg Meghan Markle nélkül tért vissza Londonba a nagyapja temetésére