szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Be lehet-e szólni egy kollégának, ha kellemetlen testszag árad belőle? Munkahelye válogatja, de Japánban, ahol a diszkréció és az udvariasság mindenkitől megkövetelt erény, semmiképpen.

A probléma viszont létezik és különösen mostanában vált akuttá. Az idei nyár elképesztően meleg volt és a levegő borzasztóan párás. Ezért aztán a nagy cégek nagy, egyterű irodáiban napirendre került a szaglóidegek zaklatása elleni fellépés. Japánban volt már kampány az alkoholos és a karaokés zaklatás ellen is. Az egyik elkövetője mindenáron ivásra, a másiké pedig éneklésre próbálja ösztökélni a visszafogott kollégát a munkahelyi bulin.

A szexuális zaklatás Japánban nem téma, legalábbis nyilvánosan nem. Egy kozmetikumokat gyártó cég forradalmian új zaklatási tárgykörben indított tanfolyamot. A cél a szaglóidegek irritálásának elkerülése. Az ugyanis nem megoldás, hogy valaki jól lefújja magát egy divatos dezodorral. A japán etikett szerint ugyanis még kellemes illatot sem áraszthat valaki, ebben is diszkrétnek kell lenni. Szóval ősszel beindultak a jobb munkahelyi légkör – és ez most szó szerint értendő - megteremtését célzó tanfolyamok.

Minderről a japán sajtó is bő terjedelemben beszámolt, viszont arról egy szó sincs a cikkekben, hogy mégis miként érheti el valaki, hogy ne legyen kellemetlen testszaga, de pacsuliillatot se árasszon.

Erre nincs válasz két szóban, ha valakit érdekel, iratkozzon be a tanfolyamunkra

– nyilatkozta az AFP-nek Miyuu Sato, a Mandon illatszergyártó cég vezetője, aki azt is elmondta, hogy a férfiak 90 százalékának van felismerhető, egyedi testszaga. Igaz, azt is hozzátette, hogy ez a szag nem mindig kellemetlen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt egy 10 hónapos mezőkövesdi kisfiú

Eltűnt egy 10 hónapos mezőkövesdi kisfiú

A legpesszimistább várakozásnál is rosszabb, ahogy a magyar boltok forgalma visszaesett

A legpesszimistább várakozásnál is rosszabb, ahogy a magyar boltok forgalma visszaesett

“A robbanás előtti pillanat”: új alapokra kell helyezni az egészségügy működését

“A robbanás előtti pillanat”: új alapokra kell helyezni az egészségügy működését