szerző:
hvg.hu

2013 novemberében az L214 francia állatvédő egyesület titokban videóra vette a kacsatömést egy nyugat-franciaországi állattenyésztő telepen. Franciaországban a kacsamáj az igazi ínyencség, bár libamáj is kapható, de az többnyire import termék, például Magyarországról.

A lényeg azonban az, hogy az igazán finom májhoz kegyetlenül tömni kell az állatokat. Nos, az L214 egy ilyen tömési „szeánszot” vett fel titokban és a videót kitette a honlapjára. A kísérőszövegben „különösen kegyetlen állatkínzásnak” minősítette az eljárást. A felvétel egyébként az egyik nagy francia agrárcég, az Ernest Soulard Vendée megyében lévő telepén készült. A hatás nem maradt el.

Joel Robuchon az egyik nagy francia konyhaművész és Gordon Ramsay, a britek ismert sztárséfje is úgy döntött, hogy éttermeik nem vásárolnak többé kacsamájat az Ernest Soulard-tól. A cég pert indított az állatvédő szervezet ellen. 2015 tavaszán a bíróság végül is úgy döntött, hogy nem minősíthető „különösen kegyetlen állatkínzásnak” a kacsatömés. Az Ernest Soulard azonban ennyivel nem elégedett meg és indított még egy eljárást az L214 ellen, „az üzleti jó hírnevet sértő rágalmazás” miatt. Ez a per most zárult le.

Angers város bírósága szerint az L214 csupán a szólásszabadság jogával élt, nem követte el az „üzleti jó hírnevet sértő rágalmazás” bűntettét. Az indoklás szerint az állatvédők nem profi újságírók és nem várható el tőlük olyan precíz szóhasználat, megfogalmazás, mint amilyen a hivatásos tollforgatóktól. Az L214-et 2008-as megalakulása óta már több agrárvállalkozás is beperelte, és eddig gyakorlatilag mindig számukra kedvezőtlen ítélet született. Ez volt az első győzelmük, amiről ügyvédjük, Caroline Lanty, az AFP hírügynökségnek azt mondta: „történelmi áttörés”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!