szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát a cégeknek.

A magyar cégek szeptember 30-ig nyújthatják be a külföldi áfa visszaigénylésére kérelmeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) - figyelmeztetett a pénteki határidőre a Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat. Hangsúlyozták, a jogvesztő határidőig 30 uniós és unión kívüli országból kérhetnek visszatérítést 2015-ös vásárlásaik után a magyar áfaalanyok. A kérelmet elektronikus formában, ELEKAFA nyomtatványon lehet beterjeszteni az adóhatósághoz, országonként külön-külön dokumentumban. 

A külföldi áfavisszatérítési kérelmet azok a belföldi adóalanyok nyújthatják be, akiknek beszerzéseire valamely uniós tagállamban 2015-ben az ottani általános forgalmi adót számították fel és jogosultak az áfa levonására.

A lehetőség nem csupán az uniós tagállamokra, hanem az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagországaira, Svájcra, Liechtensteinre és már Norvégiára is vonatkozik. A Mazars arra is rámutat, hogy a Norvégiából történő visszaigénylések esetében nemcsak a 2015-ben, hanem a 2014-ben teljesített ügyletek után is be lehet nyújtani a visszatérítési kérelmet. 

A nem uniós tagállamok vonatkozásában az adott ország adóhatóságához kell beadni a kérelmet. 

Ha a benyújtott kérelem teljes naptári évre vonatkozik, úgy a visszaigényelhető áfa legkisebb összege 50 euró. Lehetőség van nem teljes naptári évre vonatkozó kérelem benyújtására is, feltéve, hogy a visszatérítendő áfa összege eléri a 400 eurót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: nincs rangsor, logisztikai alapon tesztelnek az iskolákban

Operatív törzs: nincs rangsor, logisztikai alapon tesztelnek az iskolákban

Kis Grófo is koronavírusos, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba

Kis Grófo is koronavírusos, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában