szerző:
hvg.hu

A karácsony előtti rohanásban minden perc számít, így egyre több vásárlást intézünk mobileszközökön keresztül, lassan többet, mint asztali számítógépekről . Bár a magyarok 49 százaléka tervez vásárlást mobilapplikáción keresztül , sokan mégsem tudatosítják az ebben rejlő óriási veszélyeket.

A hackerek is készülnek az ünnepekre, a Trend Micro biztonsági szakértői összegyűjtötték azokat a legfontosabb tanácsokat, amelyeket mobiltelefonról történő online vásárlás esetén érdemes szem előtt tartani. Nézzük, melyek ezek.

Kerüljük a nyílt wifit, és keressük a biztonságot jelentő ikont
A nyílt wifi hálózatok sokszor váratlan meglepetéseket tartogathatnak, hiszen egy hacker könnyen eltérítheti az adatforgalmat, vagy álhálózatot hozhat létre, amihez óvatlanul csatlakozik a vásárló. Olyan weboldalakban érdemes bízni, amelyek TSL vagy SSL jelöléssel rendelkeznek. Ezt a böngészőkben egy apró lakat jelöli a webcím mellett, csakúgy, mint a számítógépeknél a https szabványt. Ez mutatja nekünk, hogy a meglátogatott oldal megvédi a személyes adataink átvitelét.

©

Csak biztonságosnak ítélt vásárlási alkalmazásokat töltsünk le
A legtöbb nagy kereskedő már készített saját alkalmazásokat, amelyeken keresztül biztonságosan és kényelmesen lehet böngészni vagy vásárolni. Ha olyan alkalmazást töltenénk le, amelynek megbízhatóságában nem vagyunk biztosak, keressünk felhasználói véleményeket és értékeléseket. Ha ez után bizalmat szavazunk, akkor is érdemes a frissen letöltött alkalmazáson futtatni egy víruskeresést.

Frissítsük böngészőt és használjunk mobil vírusvédelmet
Nagyon fontos, hogy a böngésző mindig a legfrissebb legyen. Sokan nem tudják, hogy a gyakori Chrome, Safari, Firefox vagy épp Opera frissítések rengeteg beépített biztonsági javítást tartalmaznak, ezzel nehezítve a hackerek munkáját.

Egyetlen támadás is romba dönthet egy boltot

A növekvő fenyegetettségre nem csak a végfelhasználóknak kell fokozottabban figyelniük, hiszen az online kereskedők átlagosan az éves bevételük 70 százalékát a Black Friday és karácsony közti időszakban érik el. Egy kívülről érkező támadás ebben az időszakban olyan bevételkiesést okozhat, ami a kisebb online boltok számára a véget jelentheti.

Soha ne nyissunk meg kereskedői promóciós e-mailet mobil eszközön
Bár sokszor rávinne bennünket a kíváncsiság, nem tanácsos a kihagyhatatlan akciókról szóló leveleket megnyitni. Csalók sokszor igyekeznek nagy áruházak leveleit lemásolni, és személyes adatok bánhatják egy rosszindulatú linkre kattintva.

Nem mindegy, hogyan fizet
Az online vásárlás egyik legkényesebb pontja kétségkívül a fizetés. Ha a kettő közül kell választani, használjuk hitelkártyánkat (credit card) a betéti kártyával (debit card) szemben, a bankok ugyanis általában nagyobb védelmet nyújtanak hitelkártyáknak, ha esetleg rossz kezekbe kerülnének. Ám még ezeknél is biztosabb megoldás az online fizetőrendszerek használata, mint amilyen a PayPal is, hiszen ezek különösen nagy gondot fordítanak adataink biztonságos kezelésére és tárolására.

Mindig mentse el a vásárlási visszaigazolásokat
Mindig érdemes odafigyelni, hogy valamilyen formában meglegyen a kereskedő visszaigazolása. Apróságnak tűnhet, de probléma esetén erre tudunk hivatkozni. Ha máshogy nem megoldható, akkor egy képernyőkép készítése is elég lehet.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Donald Trump: Az USA elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

Donald Trump: Az USA elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

Kivágtak több fát a Tabánban

Kivágtak több fát a Tabánban

Az igazi rémálom: benézett a háza alá, 45 csörgőkígyó nézett vele farkasszemet

Az igazi rémálom: benézett a háza alá, 45 csörgőkígyó nézett vele farkasszemet

Surján: Minket nem lehet jegelni

Surján: Minket nem lehet jegelni

Íme a 4-es út rettenetes statisztikái: 22 halálos és 55 súlyos baleset egy évben

Íme a 4-es út rettenetes statisztikái: 22 halálos és 55 súlyos baleset egy évben

Lebukott az egyik leghíresebb vegán youtuber, évek óta átvágta a követőit

Lebukott az egyik leghíresebb vegán youtuber, évek óta átvágta a követőit