szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Spanyolországban már nem kell kétségbeesnie annak a katolikusnak, akire váratlanul tör rá a bűnbánat. Ha van okostelefonja, akkor egy alkalmazás segítségével könnyedén megtalálhatja a legközelebbi papot, akinél rövid határidőn belül meggyónhatja, ami a lelkét nyomja. Legyen az halálos, esetleg hétköznapi, bocsánatos bűn, a feloldozás közel lehet.

A Confesor Go nevű alkalmazás úttörő a katolikus mobileszközös applikációk mezőnyében, amelyek többsége csak a Bibliában való eligazodást, illetve a mindennapi vallásgyakorlást segíti. A Ricardo Latorre atya által kifejlesztett app azonban ugyanúgy működik, mint a közösségi megosztáson alapuló magán-személyszállító szolgáltatás, az Uber. Az okostelefon a GPS-jeladója segítségével meghatározza a felhasználó helyét, majd bejelöli azokat az applikációba bejelentkezett közeli papokat, akik hajlandók gyorsan meghallgatni és feloldozni a bűnös lelket.

A Confesor Go közli az „ügyeletes atya” nevét, életkorát és azt, hogy mikor szentelték fel, egyszersmind azt is elárulja, milyen útvonalon érhető el a legrövidebb idő alatt. Még csak nem is kell feltétlenül elmenni a legközelebbi templomig. Az alkalmazás lehetőséget ad arra, hogy – ha a pap elég rugalmas – a gyónásra közterületen, akár egy parkban is sort keríthessenek. Aki pedig esetleg nem lenne pontosan tisztában azzal, milyen súlyú bűnt követett el, a Confesor Go felületén gyorsan átfuthatja a tízparancsolatot is.

Az alkalmazás használata ingyenes, és Spanyolországban már több mint száz katolikus pap közül lehet választani. A béta-verziót több ezren letöltötték, és a szolgáltatást december 8-án élesítették, ami a szeplőtelen fogantatás ünnepeként Spanyolországban munkaszüneti nap. Az ibériai állam legtöbb ünnepe egyébként is a katolikus hagyományokhoz kötődik, ám a valóban templomba járók száma egyre alacsonyabb. Egy friss felmérésben megkérdezett spanyoloknak csupán a 15 százaléka mondta azt, hogy minden héten elmegy a misére, miközben 59 százalékuk a „szinte soha” választ jelölte meg. Ezen kíván változtatni az okostelefonos generáció megnyerésével a Confesor Go alkalmazás, amely Ricardo atya reményei szerint nemcsak Spanyolországban terjed majd el, hanem Latin-Amerika spanyol ajkú – és szintén katolikus, de a templomba járás népszerűségének megkopásával szembesülő – országaiban is.

Némiképp hasonló módon próbálja a katolicizmus iránti érdeklődést felkelteni egy skót okostelefonos alkalmazás is, amely 2017 első negyedévében lesz hozzáférhető. A Catholic App nevet viselő szolgáltatást Leo Cushley érsek mutatta be november végén, a vatikáni Szent Péter-bazilika előtt, skót dudások kíséretében, szeminaristák és zarándokok körében. Az egyelőre csak Cushley egyházmegyéjében, St. Andrews és Edinburgh érsekségének hatókörében hozzáférhető alkalmazással nem lehet „házhoz hívni” a papot, a gyónást az applikáció által felkínált legközelebbi templomok egyikében kell megejteni.

A Catholic App segítségével nemcsak feloldozásra lehet lelni, a felhasználó rátalálhat a legközelebbi mise helyszínére és időpontjára is. Az alkalmazást kifejlesztő Musemantik nevű skóciai cég ifjú alapítója, az Edinburgh-i Egyetemen informatikai végzettséget szerzett, lengyel származású Maciej Zurawski abban bízik, hogy ez segítheti az applikáció népszerűségét. Ha ugyanis nemcsak Skóciában csatlakoznak hozzá, hanem más országokban is elterjed, akkor a világjáró katolikusok is könnyebben találhatnak rá távoli úti céljaikon fogadóképes templomokra, elérhető misékre. A Catholic App Dario Viganónak, a Vatikán nemrég létrehozott kommunikációs titkársága vezetőjének tetszését is elnyerte. Vigano azzal gratulált Cushley érseknek, hogy a skóciai kezdeményezés egybeesik Ferenc pápa azon céljával, hogy „Isten kegyelmét a modern kommunikáció eszközeivel hozzuk közel a modern társadalomhoz”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pihenve tanulunk, nem gyakorlás közben

Pihenve tanulunk, nem gyakorlás közben

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában

Megvan az idei Év Autója

Megvan az idei Év Autója