szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a törölt cégek döntő többsége mikrovállalkozás, a nagyvállalati körből is dőlnek össze milliárdos árbevételű gigacégek.

2016-ban felszámolás, végelszámolás vagy kényszertörlés alá került cégek megoszlása 2011-es állapotuk alapján
2011-es állapot Cég darabszám
Még nem létezett 9880
kkv – mikrovállalkozás 22 129
kkv – kisvállalat 210
kkv – középvállalat 33
nagyvállalat 8
Forrás: Opten

„Bár a cégek életpályája általában nem egyik pillanatról a másikra ér véget, így is kimutatható, hogy a megszűnő cégek komoly része korábban milliárdos árbevételű vállalkozás volt” – mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

A cégek életpályáját érdemes hosszabb időszakokban vizsgálni, például 2016-ban 41 olyan cég került megszüntetésre irányuló eljárás alá, amely 5 évvel ezelőtt még több mint 3 milliárd forintot meghaladó éves árbevételt tudott felmutatni. A 41 közül pedig 8 db igazi gigavállalat – EU-s limitek szerint is nagyvállalati limitet –, 15 milliárd forint éves árbevételt meghaladó vállalkozás volt.

„Bár a közép- és nagyvállalatok túlélőképessége valóban sokkal jobb a mikrovállalkozásokéhoz képest, a statisztikák azt mutatják, hogy a nagy árbevétel önmagában még nem jelent garanciát általánosságban minden nagyvállalat hosszú távú életképességét illetően” – mondja az Opten szakértője.

Szintén a hazai cégstruktúra érdekességeire mutat rá az is, hogy a vállalkozások jelentős részét nem is lehet már 5 éves ciklusokban sem értékelni, mert ezt az életkort egy jó részük nem éri el.

„Természetesen egyes cégek eltűnése egyben lehetőséget teremt új cégek felemelkedésére, és a statisztikák alapján Magyarországon az új cégek felemelkedése talán még a megszüntetésüknél is látványosabb” – elemelte ki Pertics.

Öt év nagyon sok idő lehet a cégek életében, például a 2011-ben alakult cégek közül mostanra 85 cég érte el a 3 milliárdos árbevételt, azaz a középvállalati szintet, de 23 cég már nagyvállalati státusszal is büszkélkedhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már teszteli a Facebook az újabb társkeresős fejlesztését, videós villámrandikra lehet regisztrálni vele

Már teszteli a Facebook az újabb társkeresős fejlesztését, videós villámrandikra lehet regisztrálni vele

Tiborcz István cégének is jutott az állami olcsó hitelből

Tiborcz István cégének is jutott az állami olcsó hitelből

Havi 90 millió forintba kerül a tízezernyi fölöslegesen felvásárolt lélegeztetőgép tárolása

Havi 90 millió forintba kerül a tízezernyi fölöslegesen felvásárolt lélegeztetőgép tárolása