szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha valaki korhatár előtti nyugdíja mellett dolgozik és túllépi a kereseti korlátot, szüneteltetni kell a nyugdíját. De az is megeshet, hogy különböző okok miatt utóbb vissza kell fizetni az ellátást.

A kereseti korlát hatálya alá tartozó munkavállalók, vállalkozók a minimálbéremelésnek köszönhetően e tekintetben a korábbinál előnyösebb helyzetbe kerültek.

A kereseti korlát
A rendelkezések szerint mindaddig, amíg az ellátásban részesülő személy adott évi (nyugdíjjárulék-alapot képező) keresete nem éri el az ún. éves keretösszeget (a tárgyév első napján érvényes minimálbér tizennyolcszorosát), a keresete mellett az ellátást is korlátozás nélkül felveheti. Ha azonban a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap első napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell.

A korhatárt be nem töltött öregségi nyugdíjasok, illetve a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülők 2017-ben már 2 295 000 forint nyugdíjjárulék alapot is elérhetnek – szemben a tavalyi 1 998 000 forinttal – keresőtevékenységük során anélkül, hogy ellátásukat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján szüneteltetni kellene – írja az Adózóna. Ugyanakkor lesznek olyanok is, akik esetében a tavalyi összeghatár túllépése miatt csak idén kerül sor a visszafizettetésre. Ha ugyanis a fizetendő nyugdíjjárulék alapja az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, a nyugellátás szüneteltetésére nem kerül sor, de a tárgyév december havi nyugellátást vissza kell fizetni.

A jogszabály szerint, aki nyugellátást jogalap nélkül vett fel, köteles azt visszafizetni, ha a nyugellátás jogalap nélküli megállapítása, folyósítása vagy felvétele neki felróható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyurcsány: Szegények voltunk, mint a templom egere

Gyurcsány: Szegények voltunk, mint a templom egere

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Koronavírusos a lengyel elnök

Koronavírusos a lengyel elnök