szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Másfél hónapja maradt annak a 63558 kft.-nek, amelyek még mindig nem emelték meg alaptőkéjüket. Egy blog összegyűjtötte milyen lehetőségeik vannak a március 15-i határidőig.

Tavaly tavasszal egy év haladékot kaptak azok a korlátolt felelősségű társaságok (kft.), amelyek még nem emelték 3 millió forintra a törzstőkéjüket, amit az új Polgári Törvénykönyv írt elő. Ennek eredetileg 2016. március 15-én járt volna le a határideje, azonban ezt kitolták idén március 15-ig. Korábban a minimális alaptőke 500 ezer forint volt, az új Ptk ezt emelte 3 millió forintra. Ugyanakkor az elmúlt egy évben is csak a kft-k egy része tett eleget az előírásnak - írja Az Én Pénzem pénzügyi portál.

Jelenleg összesen 63558 olyan korlátolt felelősségű társaság található a céginformációs rendszerben, amely ellen nem folyik eljárás (felszámolás, végrehajtás), és az alaptőkéje nem éri el a 3 millió forintot – mondta Azénpénzem.hu kérdésére Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Vagyis ezek a cégek feltehetően folytatnák a működést, így ennyi kft-nek kellene március 15-ig tőkét emelnie. 

A tőkemelés megoldható:

  • eredménytartalékból (a korábbi években megtermelt, de a cégben hagyott eredményből)
  • pénz befizetésével bankszámlára vagy házipénztárba
  • apporttal (vagyontárgyat fordítunk erre)
  • tagi hitelből

Az eredménytartalék esetében fontos tudni, hogy egy társasági adó utáni, de osztalékadó előtti jövedelem, viszont a tőkeemelés miatt nem lesz adókötelezettség. Tehát most nem kell a tagnak adóznia utána, de ha az üzletrészét eladja, vagy a cég megszűnik, akkor ezután a rész után az osztalékadót meg kell fizetnie.

A felsorolt eshetőségek kombinálhatóak: például ha az eredménytartalék nem elég, még mindig bevihetünk mellé vagyontárgyakat is, és készpénzt is befizethetünk. A tőkeemelés halasztottan is teljesíthető, ilyenkor az alaptőkét a cég felemeli azzal, hogy a befizetést a tagok akár évekkel is elhalasztják, sőt több részletben is teljesíthetik. Addig viszont, amíg ténylegesen nem történik meg a teljes befizetés, nem lehet osztalékot fizetni.

A tagi kölcsönnel a nem pénzbeli hozzájárulás szabályai szerint emelhető a törzstőke, tehát az apporttal esik egy besorolásba. Mivel a követelés tulajdonosává a kft. válik, aki egyben a kötelezett is, ezért a követelés-kötelezettség kioltja egymást, a kölcsön megszűnik. A követelés névértéken történő tőkeemelése esetén sem a társaságnak, sem a magánszemélynek nem keletkezik kötelezettsége, nincs illetékkötelezettsége sem. A tavalyi módosítás eltekint a korlátolt felelősségű társaságokat terhelő kötelező tőkeemelés után járó magas, 40 ezer forintos illeték megfizetésétől, csak 15 ezer forintot kell kifizetni. Ezen felül az ügyvédi díjjal kell még számolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket

Harmadával esett vissza az OTP nyeresége 2020-ban, de Csányi Sándor elégedett

Harmadával esett vissza az OTP nyeresége 2020-ban, de Csányi Sándor elégedett