Varga Szabolcs
Varga Szabolcs
Tetszett a cikk?

Az Igazi Csíki Sört gyártó cégnek csak 50 százalékban a székely vállalkozó, Lénárd András a tulajdonosa, aki maga beszélt arról, hogy mellette van még egy magyar befektető, akit nem akar megnevezni. Miután azonban a Mol szlovák leányvállalatának elnökét, Világi Oszkárt hírbe hozták a céggel, megkérdeztük a találgatásokról annak a szlovákiai vállalkozásnak a vezetőjét, amely a cégiratokban is szerepel, árulja el, hogy kiről van szó.

Az Igazi Csíki Sört – múlt hét óta Igazi Tiltott Sört – gyártó csíkszentsimoni gyár tulajdonosa a Lixid Project SRL, ami azonban csak 50 százalékban a Heinekennel viaskodó Lénárd Andrásé, igaz, előre rögzített opciók mentén tulajdonrésze 75 százalékra növelhető. A másik tulajdonos a Hollandiában bejegyzett Lixid Holding B.V., amelyet két további cég birtokol, a Bluehill Investment Limited nevű, londoni székhelyű cég, illetve a pozsonyi illetőségű AZC.as. Ennek a cégnek az elnöke Spisák Róbert, tőle indulva jutott el az Átlátszó Világi Oszkárig, a Mol szlovák leányvállalatának elnök-vezérigazgatójáig, aki az anyacég igazgatóságában is ott ül. A lap több képet is közölt, amin Világi részt vesz egy csíkszentsimoni gyárlátogatáson, Varga Mihály gazdasági miniszter társaságban. Azonban az Igazi Csíki Sör, hogy eloszlassa a találgatásokat, most felfedte a befektető személyét, aki azonban állításuk szerint nem Világi, hanem az eddig is ismert AZC.as elnöke, Spisák Róbert.

Mindenki egy páholyban: a kép bal felső sarkában, szemüvegben, kicsit takarásban Lénárd András, középen Orbán Viktor mellett Világi Oszkár, jobb alul pedig sapkában Spisák Róbert
©

hvg.hu: Egy a héten megjelent cikkben fejtegették, hogy ki lehet Lénárd András csendestársa, akiről korábban csak annyit árult el, hogy barátja és egy magyar ember. Az ön személyén keresztül Világi Oszkárig jutottak. Mi ennek az oka?

Spisák Róbert: Erről őket kellene megkérdezni. Én eddig sem rejtőzködtem, hiszen a nyilvános alapító okiratból kiderül, hogy a holland cég tulajdonosa az AZC.as, amely Szlovákiában az első számú szeszipari és üdítőipari szereplő, de vannak érdekeltségeink Csehországban és Magyarországon is. Racionális lépés volt, hogy kiterjesztjük ezt a hálót Románia felé is. Világi Oszkárnak semmilyen érdekeltsége nincsen az AZC-ben.

hvg.hu: A cikk szerint más vállalkozások révén viszont kapcsolatban áll vele. Lénárddal pedig már volt Világinak egy közös vállalkozása, amíg az ön személye nem köthető a székely vállalkozóhoz. Elismeri, hogy üzleti kapcsolatban áll Világi Oszkárral?

S. R.: Igen, ha egész pontosak akarunk lenni, akkor az AZC csoporthoz tartozó, bioüzemanyagot előállító Meroccóban 25 százalékos részesedése van a Slovnaftnak, amelynek Világi Oszkár az elnök-vezérigazgatója.

hvg.hu: Egy másik cikk pedig azzal igyekszik bizonyítani az ön és Világi Oszkár kapcsolatát, hogy az AZC székhelyének címe és a részben Mol-tulajdonban lévő MET-csoport szlovákiai leányvállalatának (MET a.s.) címe megegyezik. Utóbbiban pedig Világi Oszkár felügyelőbizottsági tag.

S. R.: A pozsonyi cím alatt egy hétemeletes irodaházat talál, amelyben rengeteg cég székhelye van, egyebek között egy PR-cég, az Atradius Biztosító, de itt van a Magyar-Szlovák Kereskedelmi Kamara is, amelynek elnökségi tagja vagyok én is, az elnöke pedig Világi Oszkár. Ez egy kis ország, egy kis város, Világi Oszkár pedig nemzetközi szinten is ismert üzletember.

Bal szélen Lénárd András, mellette Világi Oszkár és Varga Mihály
©

hvg.hu: Ön hogyan került kapcsolatba Lénárd Andrással? Honnan értesült a befektetési lehetőségről?

S. R.: Mint mondtam, Magyarországon is vannak érdekeltségeinek, a Várda Drink teljes egészében az AZC tulajdonában van. Egyik ottani látogatásomon egy közös üzleti partner kötött össze Lénárd Andrással, aki mesélt ötletéről. Tetszett nekünk, ahogyan András gondolkodik, láttunk fantáziát a kézműves sörben és ahogy azt piacra szeretné vinni, ami kisebbségi, pénzügyi befektetőként is jó alap lehet a romániai terjeszkedésünkhöz.

hvg.hu: Kezdettől az üzleti terv része volt a Heinekennel való pereskedés? Lénárd ugyanis ezzel indokolta a holland tulajdont a cégstruktúrában.

S. R.: A holland cégen keresztüli tulajdon számomra teljesen normálisan következett, ugyanis minősített adótanácsadó vagyok. Szakmai szemmel abszolút racionális egy ilyen befektetésvédelmi lépés. A Heinekennel való pereskedés azonban korántsem volt a terv része. Nem mondom, hogy nem számoltunk ennek a kockázatával, de egyáltalán nem tartottuk biztosnak. Sőt, láttam már pár összetéveszthető címkét a szesziparban és a magam részéről máig elképesztőnek tartom, hogy egy ilyen nyilvánvalóan megkülönböztethető elnevezés és címke alapján indítanak pert. Ez nem volt a terv része, de sajnos így alakult.

hvg.hu: Azért az „Igazi” jelző egyértelművé teszi, hogy kezdettől fogva pejoratív értelemben reflektáltak a Heineken sörére.

S. R.: Nem kimondottan, az én olvasatomban az „Igazi” inkább a sör minőségére utal, ami jelzi, hogy az ipari sörökkel szemben ez egy igazi kézműves minőségű termék. Székelyföldi forrásvízből, a hagyományos bajor tisztasági törvény maradéktalan betartásával, malátából és komlóból főzünk sört. Sem ipari enzimeket, sem egyéb adalékanyagokat nem használunk. Természetesen benne volt a kockázat, hogy a Heineken nem fogja tétlenül nézni, hogy egy konkurens, minőségi kisüzemi főzde kinő a földből.

Világi Oszkár és Varga Mihály
©

hvg.hu: Az Átlátszó cikke közölt képeket is, ami Varga Mihály gazdasági miniszter Facebook-oldalán jelent meg. Ezeken az látható, hogy a miniszter több ember társaságában látogatást tett 2015 nyarán a csíkszentsimoni gyárban. A képeken látható Világi Oszkár is. Hogyhogy nem ön szerepel ezeken a képeken?

S. R.: A gyárban már sok ezer ember járt, bárki vehet jegyet a honlapon és részt vehet egy gyárlátogatáson. Az említett képek a tusványosi fesztivál idején készülhettek, akkor igen sok ismert ember járt a gyárban, de erről Lénárd Andrást kellene megkérdezni. Hogy éppen kiről készül fotó és kiről nem, az nem támaszt alá semmilyen konspirációs találgatást. Rólam legutóbb múlt hét hétfőn készülhetett volna fotó a gyár területén.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Varga Szabolcs Gazdaság

Nincs vége a szappanoperának, újabb ütőkártyát villant a Csíki Sör

Hogy mesterien felépített marketingkampány vagy a túlélésért folyó küzdelem az, amit az Igazi Csíki Sörtől látunk a Heinekennel vívott védjegyvitában, mindenki döntse el maga. Az viszont kétségtelen, hogy a székely sörfőzde a furfangos névváltás után ismét meglepő fordulattal szolgál, ami magyarázatot ad arra is, miért van holland tulajdon a cégben.

Nem engedi felszállni a Wizz Air a gépét, amelyen egy koronavírusos beteg utazott

Nem engedi felszállni a Wizz Air a gépét, amelyen egy koronavírusos beteg utazott

Szeretettel Erdélyből: Gumiszőnyeg-vélemény – a gyergyóditrói ügy személyes lenyomata

Szeretettel Erdélyből: Gumiszőnyeg-vélemény – a gyergyóditrói ügy személyes lenyomata

A koronavírus betesz néhány ingyenes külföldi nyelvtanfolyamnak is

A koronavírus betesz néhány ingyenes külföldi nyelvtanfolyamnak is