szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bankokban tartott pénz után ugyanis mínusz 0,5 százalékos negatív kamatot számolnak fel, amíg a túlfizetett adót 0,56 százalékos kamattal adja vissza a kormány.

A svéd kormánynak több milliárd koronányi adót kell visszafizetnie a túlbuzgó adózóknak. A hivatalos adatok szerint a svéd költségvetés 85 milliárd korona (2660 milliárd forint) többlettel zárta az elmúlt évet, ennek nagyjából a fele azonban a magánszemélyek és a vállalatok túlfizetése, ugyanis szándékosan több jövedelemadót fizettek be annál, mint amennyit kellett volna. Ennek oka, hogy az emberek egyszerűen megelégelték, hogy a bankok nem hogy kamatot nem fizetnek megtakarításaikra, de még le is vonnak a pénzükből. Jelenleg mínusz 0,5 százalékos negatív kamatot mellett tarthatják bankbetétben a pénzüket. A többi megtakarítási forma sem túl meggyőző, legalábbis ezek már sokkal kockázatosabbak a bankbetéteknél - írja a Napi.

Így jutottak arra, hogy "adóban" tartják a pénzüket, ugyanis a svéd törvények szerint ha az adózó több adót fizet be és a kormány számláján hagyja a pénzt, akkor 0,56 százalékos kamat jár neki az összeg után. A szabályokon nem lehet egyik napról a másikra változtatni, így egyre népszerűbb ez az alternatív megtakarítása forma.

Ez ám a cafeteria: fizetett szexszünetet kaphatnak a dolgozók egy svéd városban

A javaslat egy svéd kistelepülés tanácsosától származik, aki úgy képzeli a dolgot, hogy a dolgozók munkaidőben egyórás fizetett eltávot kapnának, hogy hazamenjenek párjukhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?

Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál