szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dunaújvárosi Galambos Dénes mentesítené a jövedéki adó megfizetése alól a rumos szilva, vagy a konyakos meggy készítőit.

Nem sokkal az új jövedékiadó-törvény nagy részének áprilisi hatályba lépése előtt vette észre Galambos Dénes dunaújvárosi Fidesz-képviselő, az országgyűlés bor és gasztronómiai albizottságának tagja, hogy méltatlanul bántak a lé nélküli alkoholos gyümölcsök előállítóival.

Úgy véli ugyanis, hogy "az alkoholos lében áztatott, lecsepegtetett vagy szikkasztott és csokoládégyártáshoz felhasználandó gyümölcs" esetében lazítani kellene a szabályokon, mert "minimális a vele kapcsolatban elkövethető visszaélés kockázata".

Ezért szerdán olyan törvényjavaslatot nyújtott be, hogy az ilyen termék előállításához ne legyen szükség adóraktári engedélyre, és a gyártót mentesítsék a jövedéki adófizetési kötelezettség alól.

A képviselő a vagyonnyilatkozata szerint maga nem érintett az alkoholban áztatott gyümölcs-bizniszben, mert a betéti társaság, amelyben kültag, elvileg tanácsadással, oktatással, egészségüggyel, ingatlanforgalmazással és szolgáltatással foglalkozik.

Egyéni képviselői törvényjavaslatok egyébként csak akkor kerülhetnek az országgyűlés elé, ha ezt az illetékes bizottság támogatja, de ha a javaslattevő kormánypárti, ez általában megtörténik, és gyakran előfordul, hogy az ilyen javaslatokat rövid időn belül el is fogadják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!