szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A meteoritláz évente dollártízmilliókat hoz, az egyik legnagyobb piac a marokkói Erfoudban található, ahol a teveszőr és a tej mellett az űrkövek a legkelendőbbek.

A Szahara nyugati határán fekvő marokkói Erfoud városa a sivatagban élő nomádok egyik legfontosabb kereskedelmi központja. Az elmúlt húsz évben különös piac fejlődött ki, ami több ezer családnak biztosít megélhetést. A hagyományos termékek, így a teveszőr, -tej mellett itt cserélnek gazdát a legnagyobb mennyiségben meteoritok – írja a Middle-East Eye helyszíni riportja alapján a napi.hu.

Az üzlet ráadásul felszálló ágban van elmúlt néhány évben, mert úgynevezett geológus turizmus - vagy ahogy a helyiek hívják, "kőroham" – alakult ki. Főként amerikai, spanyol és francia kutatók járják a Szaharát fizetett marokkói útikalauzokkal meteoritokat keresve. Pofonegyszerű módszerrel különböztetik meg az űrbéli és földi köveket: a talajig érő zsinórokon lógó mágneseket használnak, amihez hozzátapadnak a meteoritok.

A száraz vidéken kicsi az esély arra, hogy a minták szennyeződjenek, így pedig az űrkutatók és a geológusok hasznos információkat tudhatnak meg ezekből. A nomádoktól kőfelvásárlók gyűjtik be a darabokat, ők határozzák meg az árat is. Majd ők adják el az állományt gyűjtőknek, múzeumoknak, kutatóintézeteknek. De Erfoudban az utóbbi időben sikk lett, hogy a tehetősebbek ezekkel a kövekkel díszítsék a lakásaikat. Egy átlagos, emberi ököl nagyságú kő 300-350 marokkói dirhamot (8800-10 200 forintot) ér. A különlegesebb színű, törésű, állagú meteoritokért akár 700-1000 dirhamot (16 000-25 000 forintot) is fizetnek.

A világon szinte egyedüliként, Marokkóban még legális a meteoritok kereskedelme. A Popular Mechanics becslései szerint az üzletág a világon dollár tízmilliókat mozgathat meg. Ez leginkább a szegényebb, sivatagi országokban – például Ománban, Algériában, Egyiptomban – jelentős, de Oroszország elmaradottabb, Szibériai részein is sokan szereznek pluszbevételeket a gyűjtésből. Hiába virágzik azonban a piac, a marokkói meteoritkonjunktúra hamarosan véget érhet. A kormány terve, hogy állami tulajdonba vennék a köveket, hasonló rendszerben, mint ahogy ez a régészeti leleteknél is van.

Meteoritlázban égnek Dél-Koreában

Egyfajta "aranyláz" kerítette hatalmába Dél-Korea egyik déli régióját egy múlt heti meteoritesőt követően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ön is elvárások csapdájában vergődik? Van remény a szabadulásra

Ön is elvárások csapdájában vergődik? Van remény a szabadulásra

Nem áll meg a könyvpiaci terjeszkedésben a kormányzati agytröszt

Nem áll meg a könyvpiaci terjeszkedésben a kormányzati agytröszt

Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé

Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé