szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A negyvenes évei második felében jár, Budapesten vagy a környékén szeretne lakni és 15 milliónál többet nem szívesen költene erre – ilyen az átlagos lakáskereső.

Nem fiatalon próbálnak lakást vásárolni a magyarok – ez derül ki legalábbis az Otthon Centrum elemzéséből. A céghez betért ügyfelek átlagos életkora 46 év volt. A lakást bérlők körében 40 év volt az átlagéletkor.

Az ingatlanvásárlók 97,9 százaléka magyar állampolgár volt. Kínai állampolgárnak a lakást vásárlók mindössze egy ezreléke vallotta magát. A többi vásárló döntően európai állampolgár, harmaduk szerb vagy orosz állampolgár. Nyugat Európából a németek és az olaszok voltak a legaktívabbak. Európai és kínai állampolgárokon túl mindössze néhány iráni, török és izraeli vásárolt lakást az Otthon Centrumnál.

A cégnél keresők közel fele 15 milliónál olcsóbb ingatlant próbált találni, 36 százalék pedig 15 és 30 millió forint között. 30-50 millió között volt a keresések 12,5 százaléka, míg 50 millió forint felett csupán 5,4 százalékban érdeklődtek az ügyfelek.

Az érdeklődők legnagyobb arányban, 40 százalékban Budapesten kerestek ingatlant, a második legkeresettebb Pest megye volt, 25 százalékkal. Jelentős érdeklődés (5 százalék feletti arány) jellemezte Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét. Nagyon alacsony, 1 százalék körüli volt az érdeklődés Békés, Csongrád, Heves, Nógrád, Vas és Zala megye ingatlanai iránt.

A legnagyobb arányban, 43 százalékban társasházi lakást kerestek tavaly és idén januárban, ezt követte a családi ház-vásárlási szándék (38 százalék). Házrészt, iker és sorházi lakást csupán 10 százalék keresett.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta

Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta