szerző:
hvg.hu

Nem csak állami szinten, de a nagyvállalatoknál is tragikus a korrupció helyzete Magyarországon – derül ki az EY felméréséből.

A magyar cégvezetők több mint háromnegyede szerint mindennapos a korrupció az üzleti életben – derül ki az EY régiós kutatásából. Ez nem csak az 51 százalékos átlagot haladja meg jelentősen, de az öt évvel ezelőtti hasonló kutatás eredményeinél is sokkal rosszabb képet mutat. 2012-ben még csak 58 százalékos volt ez az arány.

Magyarország ezzel a korrupció által leginkább érintett országok közé került be, Dél-Afrika, India vagy Egyiptom mellé. Van azonban egy olyan pont, ahol még ennél is rosszabb a helyzet: arra a kérdésre, hogy miért nem jelenti valaki a saját cégén belül tapasztalt visszaéléseket, a magyar megkérdezettek 69 százaléka úgy válaszolt: személyes biztonsága érdekében. Hasonló arányt csak Nigériában tapasztaltak a felmérés készítői.

Ennek fényében nem meglepő az sem, hogy a magyarok majdnem négyötöde nem is jelzi a visszaéléseket felettesei vagy akár külső partnerei felé. Az is ritka, hogy valaki felmond azért, mert a munkahelyén tapasztalt etikátlan magatartást tapasztalt: a magyar megkérdezettek mindössze 5 százaléka távozott emiatt, az összes válaszadó körében 12 százalékos ez az arány. 51 százaléknak pedig eszébe sem jutna a felmondás – az átlag 43 százalékos.

Az is sokatmondó, hogy a magyar vállalatvezetőknek mindössze 57 százaléka hisz a személyes felelősségrevonás elrettentő erejében – az új Ptk. erre már lehetőséget ad. A kelet-európai vezetőknél ez az arány 73 százalék, és a magyaroknál csak az ukránok szkeptikusabbak.

A helyzet persze legalábbis ellentmondásos, hiszen a megkérdezettek mindössze 18 százaléka gondolja úgy, hogy ő maga is elkövetne valamilyen visszaélést – vagyis pénzt ajánlana egy üzlet elnyerése vagy megtartása érdekében. A kreatív könyvelésre még kevesebben, 13 százalék lenne hajlandó, és mindössze 4 százalék hazudna a vezetőséggel, hogy előmozdítsa a saját karrierjét.

A korrupció különösen az építőiparban jelent problémát, ám nem csak az állami vagy EU-pénzből finanszírozott nagyberuházások terjedése miatt – mondta el Biró Ferenc a felmérést bemutató sajtóbeszélgetésen. Az EY Felelős Üzleti Működés Szolgáltatások üzletágának partnere szerint az üzleti életen belüli visszaélések terjedéséhez az is hozzájárulhat, ha a felsővezetés nem következetes. Például a dolgozók mást tapasztalnak a részükről, mint amit elvárnak tőlük, de az is idetartozhat, ha például kivételeznek egy kollégával, például úgy, hogy őt nem ellenőrzik olyan szigorúan, mint bárki mást. De rontja a helyzetet az is, hogy az elmúlt években nőtt a bérfeszültség – sokan akár abban láthatnak egyfajta kompenzációt, ha a saját cégüktől lopnak.

Biró Ferenc szerint az is gond, hogy a cégek csak akkor lépnek, ha már igazán nagy a baj. Egy tipikus visszaélés már másfél-két éve zajlik, mire felfedik. Addigra rengeteg érték tűnik el a cégtől, ezeknek a megtérülése pedig még akkor is kétséges, ha pert indítanak.

Az EY idei Visszaélési felmérése során 4100 interjút készítettek az Ázsiát, Európát, Afrikát és Közel-Keletet tömörítő EMEIA régió 41 országában.

 

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Súlyos ütközés és bírósági úgy lett a vége a vakmerő előzésnek

Súlyos ütközés és bírósági úgy lett a vége a vakmerő előzésnek

Ijesztő dolog derült ki a gyógyszerekről

Ijesztő dolog derült ki a gyógyszerekről

Szelfit kért négy srác két rappertől, erre azok szétverték őket

Szelfit kért négy srác két rappertől, erre azok szétverték őket

Orángutánkölyköt akart kicsempészni Baliról egy orosz férfi

Orángutánkölyköt akart kicsempészni Baliról egy orosz férfi

Mit tegyünk, amikor a kamasz "más családot" keres magának?

Mit tegyünk, amikor a kamasz "más családot" keres magának?

Két héten belül megkapja a lincselő kártérítését Szögi Lajos családja

Két héten belül megkapja a lincselő kártérítését Szögi Lajos családja