szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Harminc szilvapálinkát teszteltek, egyet ki is kellett vonniuk a forgalomból.

A szilvapálinkák többsége megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálata (Nébih) alapján – közölte a Nébih kedden.

A szakemberek a piaci kínálatból 30 terméket választottak ki, köztük érlelt és prémium termékeket, amelyek minden fogyasztó számára elérhetőek a nagyobb kereskedelmi láncokban. 24 db fél literes, valamint három-három 0,35 literes és 1 literes kiszerelésű tételt vizsgáltak, melyek alkoholtartalma 37,5- 55,0 % (V/V) között változott.

A vizsgált italok – egy kivételével – megfeleltek az élelmiszer-biztonsági paramétereknek. Egy pálinkánál azonban az etil-karbamát-tartalom magasabb volt az ajánlott értéknél, ennek további forgalmazását a hatóság megtiltotta.

Az etil-karbamát csonthéjas gyümölcsökből készített párlatok esetében jelentkezhet, mint például szilva, barack, meggy. Az alapanyag nem megfelelő kezelése, hanyag technológia következtében magas értéket adhat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint 1 mg/l a meghatározott célérték etil-karbamát esetében. 

A Nébih referencia laboratóriumában megmérték az élelmiszer-biztonsági szempontból fontos paramétereket, mint a metanoltartalom, hidrogén-cianid-tartalom, etil-karbamát-tartalom, réztartalom. Kilenc terméken szúrópróbaszerűen elvégezték a termék gyümölcseredetére vonatkozó izotópvizsgálatokat is. Az eredmények alapján az ellenőrzött tételek megfelelőek voltak.

Mindazonáltal a forgalmazók 14 esetben nem tudták a jogszabályban előírt módon, a nyomon követésnek megfelelő egyedi jelöléssel ellátott termékkísérő okmányokat bemutatni, emiatt a kereskedelmi üzletláncok élelmiszerlánc-felügyeleti bírságra számíthatnak, várhatóan 700 ezer forint értékben. A terméktesztben szereplő harminc tétel közül emellett mindösszesen csak két esetben kellett figyelmeztetni az előállítókat, azt is csak apróbb jelölési hibák miatt.

A termékteszten a kedveltségi vizsgálatot is elvégezték, ennek keretében laikusok és szakértők bírálták el a szilvapálinkákat. A kedveltségi vizsgálat során az akkreditált, hivatalos érzékszervi bírálati körülményektől némileg eltérően, fogyasztói szempontokat is figyelembe véve folyt a tesztelés.

Az értékelők a kóstolás során nem tudták, melyik terméket pontozzák. Külön véleményezhették a szilvapálinkák illattisztaságát, illatkarakterét, íztisztaságát, ízkarakterét és harmóniáját. A bírálók preferencia-sorrendje alapján a következők lettek a legkedveltebb pálinkák:

  • A kóstolók kedvence az Agárdi Miraculum Szilva Pálinka lett.
  • Másodikként végzett a Rézangyal Barrique Szilva pálinka.
  • A dobogósok sorát harmadik helyen a Nobilis Forte 55° Szilva Pálinka zárta.

A legkevésbé kedvelt termék a Szicsek Szilvapálinka volt.

További eredmények a szupermenta oldalán olvashatók!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

10 fokos lehűlés jön

10 fokos lehűlés jön