szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben a világ Észak-Korea fegyverkezésével és nyugtalanító rakéta, illetve nukleáris kísérleteivel van elfoglalva, az AFP hírügynökség érdekes összeállítást tett közzé az ország gazdasági hétköznapjairól.

A hírügynökség semmilyen rendkívüli dologra nem bukkant rá, a riporter szigorú felügyelet mellett dolgozott és csakis hivatalosan kijelölt személyiségek nyilatkozhattak neki. A helyszíni képet később kiegészítették, amerikai és dél-koreai szakértők értékelésével is. De még ezek is megerősítik a benyomást, hogy a felszín alatt valami változik a világ legelszigeteltebb kommunista diktatúrájában.

A főváros, Phenjan piacain friss, kiváló minőségű zöldség és gyümölcs kapható, sőt a jól értesültek rendszeresen vehetnek Coca Colát is. A piac eldugott zugaiban még fekete pénzváltó is működik. Kizárt dolog, hogy a hatóságok ne tudnának e maszek világ létezéséről. Ri Szun Csol, a phenjani hivatalos állami tudományos kutatóintézet gazdasági részlegének igazgatója leszögezi:

Szocialista ország vagyunk, nem tervezzük piaci reformok bevezetését.

Ez a hivatalos álláspont. De közben vidéken, egyre több kollektív gazdaságot bontanak le, és a földet a családoknak adják át megművelésre. Ennek köszönhetően megugrott a termelés. Az ipari üzemek szigorú tervmutatók alapján termelnek. De a nyersanyag beszerzésében és a termék értékesítésében már bizonyos önállósággal rendelkeznek. Szinte szabadon kereskedhetnek. Egy wonsani élelmiszeripari üzem vezetője beszélt erről az AFP-nek, kiemelve, hogy „mindez a vezető párt bölcs iránymutatása mellett zajlik”.

 A hírügynökség kapcsolatba lépett külföldi kutatói műhelyekkel is. A dél-koreai és az amerikai szakértők szerint a be nem vallott, ám de facto engedélyezett magántevékenység, illetve vállalati önállóság akár a hazai bruttó össztermék egynegyedének megfelelő értéket állíthat elő. Persze a becsléssel óvatosnak kell lenni, hiszen nincs megbízható statisztikai rendszer. De sok Észak-Korea kutatót a nyolcvanas évek Kínájára emlékezet a mai helyzet. Teng Hsziao-ping idején lassan, óvatosan indult el a változás. Teng később aztán odáig ment, hogy kijelentette: „Mao Ce-tungnak hetven százalékban igaza volt, de harminc százalékban tévedett”.

Kim Dzsong Un ilyesmit nem mondhat, hiszen Észak-Koreát Kim Ír Szen óta a zsenik dinasztiája uralja. Ő még egyszázaléknyi tévedést sem ismerhet el, mert akkor az egész rezsim legitimitása veszélybe kerül. Az AFP tudósítója azért Phenjanban mégiscsak utalt Kínára, és a Teng által elindított reformokra, amelyek hatalmas változást hoztak. Erre Ri Szun Csol, az állami gazdasági kutatóintézet vezetője azt mondta:

Mindez a kínai helyzet sajátosságából adódott, vagyis nem másolható. Örülünk, hogy Kína sikereket ért el, de nekünk is megvan a saját modellünk.

 Ez a rafinált megfogalmazás, külföldi szakértők szerint abból adódik, hogy Észak-Korea sohasem ismerheti el, hogy másoktól tanul. „A valóságban azonban mégis ez történik, még akkor is, ha a változások politikai, hatalmi megfontolásokból bevallhatatlanok” – mondta a washingtoni nemzetközi gazdaságkutató intézet munkatársa, Marcus Noland az AFP ottani tudósítójának.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!