szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kis teljesítményű fogyasztásmérők beszerelésének ingyenessé tételét javasolja a kormány. Az ötlet jó, az indoklást már nem annyira értjük.

Megérkeztek az első, kimondottan a versenyképesség növelésére szolgáló törvényjavaslatok. Annak azonban csalódnia kell, aki azt várta, adócsökkentést vagy a vállalkozások terheinek csökkentését tartalmazza az "egyes törvényeknek Magyarország javítása érdekében történő módosításáról" szóló javaslat.

A Semjén Zsolt által jegyzett, Lázár János által beterjesztett 14 oldalas törvényjavaslat jórészt a közműbekötés egyszerűsítéséről szól, ám nem a vállalkozások, hanem az egyéni fogyasztók számára. A földgázelosztónak például 15 nap helyett 5 nap alatt kell elbírálnia egy bekötési kérelmet, az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók (vagyis a háztartási és kisfogyasztók) esetében a hatósági eljárás ingyenes lesz. A közművek szerelését pedig a jövőben az a vállalkozó végezheti majd, amelyik egy listán szerepel – a gázszerelésnél már meglévő rendszert a víz- és a villanyszerelésre is ki kívánják terjeszteni a jövőben.

Ingyenes lesz fogyasztásmérők felszerelése is – igaz, megint csak a lakosság járhat ezzel jól, hiszen a legkisebb kapacitású, legfeljebb 4 m3/óra teljesítményű gázórák, a 16 amperes villanyórák és a 32 mm-es vezetékhez kötött vízórák esetében él ez a lehetőség, ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot. Az erről író Portfolio.hu megjegyzi: ezek annyira kis teljesítményű fogyasztásmérők, hogy például egy ilyen, 16 amperes villanyóránál már nem tudjuk egyszerre használni a nagy teljesítményű háztartási gépeket, a mosógépet, a számítógépet és a mikrót sem.

A törvényjavaslatban szerepel az is, hogy ingyenesen lekérhetőek lesznek a közműadatok nyilvántartásához szükséges ingatlan-nyilvántartási adatok – igaz, a területrendezésért felelős miniszter és a megyei önkormányzat számára.

A magyar versenyképességgel kapcsolatos problémákra az elmúlt időszakban több tanulmány is felhívta a figyelmet. A kormány először kritizálta ezeket, március végén azonban egy Versenyképességi Tanácsot is létrehozott a gondok orvoslására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt a Samsung új, windowsos laptopja, amely mindig fent van a neten

Itt a Samsung új, windowsos laptopja, amely mindig fent van a neten

Megint ukránozik és határontúlizik a DK

Megint ukránozik és határontúlizik a DK

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

Teszten a friss androidos telefon, melybe végre gyönyörű képernyőt tett a Sony

Teszten a friss androidos telefon, melybe végre gyönyörű képernyőt tett a Sony

Tudós állította, de hazugság, amit a női hisztériáról és a vibrátorról eddig mondtak

Tudós állította, de hazugság, amit a női hisztériáról és a vibrátorról eddig mondtak