szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Moszkva nem hisz az olaj árának emelkedésében- hosszú távon 40 dolláros hordonkénti árral számol. Ezt nyilatkozta Szentpéterváron Oroszország gazdasági minisztere a New York-i Bloomberg televíziónak.

Az amerikaiak azért érdeklődtek különösen ez iránt Makszim Oreskin gazdasági miniszternél, mert az Egyesült Államokban valóságos befektetési láz keletkezett az OPEC legutóbbi döntése nyomán. Bécsben (a nem OPEC-tag) Oroszország és Szaúd-Arábia együttesen elérte, hogy a jövőben is fogják vissza az olajkitermelést az árak megemelése érdekében. Ebből a hedge-fundok egy része azt következtetést vonta le, hogy az olaj ára a jövőben növekedni fog. Jelenleg az ár hordónként 50 dollár körül van, sok határidős ügylet ennél magasabbal számol a következő egy-két évben.

Nem így az oroszok! A gazdasági miniszter elmondta a Bloomberg televíziónak, hogy a 2017-19-es orosz költségvetés 40 dolláros hordónkénti árral számol. Ugyanezt erősítette meg a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon Kszenyija Judajeva, a Nemzeti Bank elnökhelyettese.

Ugyanakkor Anton Sziluanov pénzügyminiszter elmondta: ahhoz, hogy Oroszország költségvetése egyensúlyban legyen, 60 dolláros olajár kellene. De az oroszok realisták: azzal számolnak, hogy a világpiacon túlkínálat van. Különösen, hogy az Egyesült Államokban a technológia villámgyorsan fejlődik: a palaolaj kitermelése mindinkább versenyképessé válik. Persze csak akkor, ha le tudják vinni a kitermelési költségeket, mert a 40 dolláros ár az oroszok szerint tartós lesz.

És mi lesz a hedge-fundokkal, melyek az áremelésre játszanak? Mi megleszünk a 40 dolláros olajárral is, ők azonban nem biztos, hogy túlélik azt, ha az árak nem mennek efölé a világpiacon- nyilatkozta a Bloomberg televíziónak Makszim Oreskin orosz gazdasági miniszter a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az űrből biztosít majd térerőt a Vodafone, Európában is

Az űrből biztosít majd térerőt a Vodafone, Európában is

A MÁV a járvány előtti utasforgalomra számít a nyáron a Balatonnál

A MÁV a járvány előtti utasforgalomra számít a nyáron a Balatonnál

Megérkezett a felfrissített Seat Ibiza

Megérkezett a felfrissített Seat Ibiza