szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alternatív energiatermelést preferáló ALTEO 1,1 milliárd forint összértékű kutatás-fejlesztési projektbe kezd annak érdekében, hogy kidolgozza a hazai energiatárolás modelljét. Siker esetén a magyarországi nap- és szélenergia térnyerését ellenzők érvek nélkül maradnak.

Akkumulátoros energiatároló innovatív alkalmazási modelljének kidolgozására nyert közel 500 millió forintot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán az ALTEO. A támogatásnak köszönhetően egy olyan, összességében közel 1,1 milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési projektbe kezdhet bele a vállalat, melyben az időjárásfüggő energiaforrások hasznosításának tervezhetőbbé tételét vizsgálják majd.
 
Innovatív, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére írt ki pályázatot 2016 májusában a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A kiírásra az ALTEO Nyrt. egyik leányvállalata nyújtotta be pályázatát azzal a céllal, hogy olyan fejlesztéseket indítson el, mely elősegíti az energiatermelési rendszerek megújulását, így hozzájárul a fenntartható fejlődéshez és a klímaváltozás elleni küzdelemhez.
 
Ma még nagyban gátolja egyes megújuló energiaforrások, mindenekelőtt a szél- és napenergia hasznosításának terjedését, hogy az ezen alapuló erőművek termelése nehezen tervezhető. A 2015-ben az ALTEO által akvirált Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft. pályázatának egyik kiemelt célja ezért egy olyan akkumulátoros villamosenergia-tároló fejlesztése, amely számos dimenzióban segítheti a magyar villamosenergia-rendszer működését, illetve az időjárásfüggő termelők piaci alapú integrációját. 
 
©

Az 1,1 milliárd forintos kutatás-fejlesztési projekt közel 500 millió forintos támogatást nyert, melynek eredményeképpen az ALTEO kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő kiserőműveit irányító szabályozó központ bővítésével, fejlesztésével és a csatlakoztatott létesítmények (szélturbinák, villamosenergia-tároló architektúra) integrációjával egy olyan – hazánkban egyedülállóan nagy diverzitású – intelligens rendszer jön létre, mely a termelési és piaci szinergiák kihasználási lehetőségén túl, összességében pozitív hatást gyakorol a magyar villamosenergia-rendszerre is.
 
„Korábban iparági konszenzus volt abban a kérdésben, hogy a villamos energiát nem lehetséges hatékonyan tárolni. Mi azonban ezt nem így gondoljuk. Az akkumulátoros energiatárolásban nagy potenciál rejlik, és a győztes projektünkkel ezt be is fogjuk bizonyítani. Pályázatunk és törekvéseink bizonyítják azt is, hogy olyan vállalat vagyunk, mely nem elégszik meg a jelenlegi rendszerekkel – a fenntarthatóság jegyében az újat, a jobbat, a hatékonyabbat keressük, és folyamatosan a hazai energiatermelési és tárolási rendszer fejlesztéséért dolgozunk” – mondta Ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Élesek a szigorítások, besegítene a magánegészségügy

Radar360: Élesek a szigorítások, besegítene a magánegészségügy

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!