Juhász Gábor
Juhász Gábor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Népszabadságot bezáró Heinrich Pecina egyik cége veszi meg a Russmedia Kft.-t, az utolsó három kormányfüggetlen megyei napilap kiadóját – az MKB által finanszírozott ügyletet részletesen elemzi a HVG csütörtökön megjelenő e heti száma.

„Azért hoztuk létre, hogy feltérképezzük az üzleti lehetőségeket a kelet-közép-európai és a magyar médiapiacon, különös tekintettel a közösségi médiára” – felelte a Maria Kitromilidou, a Media Development Management Kft. (MDM) ügyvezetője júniusban az új társaság üzleti céljait firtató kérdésünkre. A kft-t – amelyről a HVG írt először - napilapkiadásra jegyeztette be a ciprusi CPS Trading & Investments Cyprus Limited, és a 3 millió forintos törzstőkéjű magyar vállalkozásnak limassoli című ugyan a gazdája, de a szálak Heinrich Pecina osztrák üzletemberhez vezethetnek.

©

Miután Pecina zárta be a Népszabadságot, majd adta el a Mediaworks Hungary Zrt.-t Mészáros Lőrincnek, nem meglépő, hogy Felcsút üzleti géniuszától kapott segítséget. Pontosabban az ő áttételes tulajdonában lévő MKB banktól. A napokban ugyanis a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MKB megállapodott a ciprusi céggel, hogy hitelt adnak neki a Russmedia megvásárlására.

A győri Kisalföldről és a szegedi Délmagyarországról már kiderült, hogy a Bors bulvárlappal együtt valószínűleg Andy Vajnához kerülnek, így - amennyiben végül aláírják a szerződést, és az üzlet megkapja a szükséges hatósági jóváhagyásokat - csak három külföldi tulajdonú vidéki napilap maradt. Ezeket – a debreceni, a miskolci és a nyíregyházi újságot – az osztrák családi tulajdonú Russmedia adja ki, így az sem váratlan, hogy most az ugyancsak osztrák Pecina jelentkezett vevőnek.

A Russmedia a hírek szerint a jövőben a digitális fejlesztésekre koncentrál, ezért kellett a pénz neki.

A kormányközeli vállalkozók sajtófelvásárlásairól a HVG csütörtökön megjelenő e heti számában olvasható összeállítás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!