szerző:
hvg.hu

Egy céget úgy hoztak ki győztesnek annak idején az Auróra utcai rendelőintézet felújítására kiírt közbeszerzési eljárásban, hogy egy uruguayi beruházást mutatott fel referenciaként, de ezzel nem stimmelt minden. Egy feljelentés után a rendőrség nyomozást indított az ügyben, amit már fel is függesztettek, pedig történt bűncselekmény.

A Direkt36 írta meg, hogy felfüggesztették a nyomozást annak a józsefvárosi közbeszerzésnek az ügyében, amelyet valótlan információk közlésével nyert el egy építőipari konzorcium.

Az Auróra utcai rendelőintézet felújításával kapcsolatban 2014-ben lebonyolított közbeszerzés visszásságait ugyancsak a Direkt36 oknyomozó portál tárta fel egy tavaly októberben megjelent cikkben.

A csaknem egymilliárd forintos megbízást egy konzorcium nyerte, amit az EU-Line Zrt. vezetett. A konzorciumnak bizonyítania kellett, hogy korábban csinált már hasonló munkát. Azt állították, hogy egyik tagjuknak Uruguayban volt már a követelményekben szereplő megbízása. A Direkt36 azonban kiderítette, hogy ez nem volt igaz.

A referenciaként hozott uruguayi beruházás valóban megtörtént ugyan, de dokumentumok és Uruguayban gyűjtött információk bizonyítják, hogy nem úgy, ahogy a pályázók állították. Az itthoni követelmények között szerepelt például a liftcsere, de az uruguayi épületben nem volt lift. A cég ráadásul nemcsak az építkezés részleteiről állított valótlanságokat, hanem minden jel szerint nem is volt hozzá egyáltalán semmi köze.

Az ügyben végül egy magánszemély, a sokak által feljelentőemberként emlegetett Tényi István tett feljelentést. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós- és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt rendelt el nyomozást tavaly ősszel, de most felfüggesztették az eljárást arra hivatkozva, hogy a bűncselekmény ugyan megtörtént, de az elkövető kilétét nem tudták megállapítani.

A nyomozás felfüggesztéséről Tényi István értesítette a Direkt36-ot. A neki megküldött rendőrségi határozatban az szerepel: “a hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény megvalósult”, de nem sikerült bizonyítani azt, hogy az EU-Line vezérigazgatója tisztában volt azzal, hogy hamis igazolást nyújt be.

Hozzátették azonban: ha az elévülési határidőn belül “az elkövető kiléte megállapítást nyerne”, akkor ellene eljárást fognak indítani.

Az Auróra utcai rendelőintézet felújítását tavaly év végén fejezték be. A Direkt36 megkereste korábban az ügyben a nyolcadik kerületi önkormányzatot, ahonnan azt válaszolták tavaly szeptemberben, hogy nem vizsgálják a közbeszerzést.

Az EU-Line Zrt. az Auróra utcai beruházásról szóló cikk megjelenése óta újabb megbízásokat is elnyert a VIII. kerületi önkormányzattól. Az oknyomozó portál azt is megkérdezte korábban az önkormányzattól, helyénvalónak tartják-e, hogy továbbra is megbízást adnak egy olyan cégnek, amely korábban valótlan információk alapján nyert el egy nagyértékű szerződést. Válasz nem érkezett a kerülettől.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Mansfeld Péterre emlékeztek egykori iskolájában

Mansfeld Péterre emlékeztek egykori iskolájában

Korábban is megölte egy csecsemőjét a Fejér megyei nő

Korábban is megölte egy csecsemőjét a Fejér megyei nő

Sebestyén Balázsék buckalakóknak nevezték a lomizókat

Sebestyén Balázsék buckalakóknak nevezték a lomizókat

Több munkáért kevesebb pénzt kapnak a kormánytisztviselők

Több munkáért kevesebb pénzt kapnak a kormánytisztviselők

Mutatunk egy zseni matekos trükköt, amire talán még soha nem gondolt

Mutatunk egy zseni matekos trükköt, amire talán még soha nem gondolt

Koszovóba tartott ez a majdnem vadonatúj, de lopott 5-ös BMW

Koszovóba tartott ez a majdnem vadonatúj, de lopott 5-ös BMW