szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb tojástermékekben és friss tojásokban találták meg a rovarirtószer hatóanyagát.

Ezúttal pasztörizált tojásrántotta-alapanyagban és tojássárgájában, illetve ipari és friss tojásban, valamint teljes tojáslében találtak határérték feletti mennyiségű fipronilt.

Az első két termék Magyarországra érkezéséről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF, azaz az uniós tagországokban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszeren keresztül kapott riasztást. Ezekből egyetlen magyarországi vállalkozáshoz szállítottak, amellyel a hatóság már felvette a kapcsolatot a szükséges intézkedések miatt.

A másik három termékről a Nébih laboratóriumában derült ki, hogy túl sok bennük a fipronil. A hatóság a 3HU023T58/4 azonosítójú friss, valamint a 3PL30221321A1 azonosítójú ipari tojás tételt vonatta ki a forgalomból. Az Olaszországban bejegyzett Eurovo Service-től származó teljes tojáslé esetében is ugyanígy járt el.

A Nébih ismét közölte: az Európa jelentős részét érintő tojás szennyezési eset kapcsán folyamatosan zajlanak a vizsgálatok, ők pedig – hazai érintettség esetén – nemcsak egy szegmenst, hanem a teljes lánc minden elemét ellenőrzik. Így a baromfitelepeken használt szereket és az ólakban található almot is.

Nem ez az első alkalom, hogy fipronilt találnak Magyarországon friss tojásban.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
370 lóerős lett a Cupra Formentor

370 lóerős lett a Cupra Formentor

Egy youtuber megépítette Batman legendás fegyverét, a kézből kilőhető csáklyát

Egy youtuber megépítette Batman legendás fegyverét, a kézből kilőhető csáklyát

„Én dolgozom. Ameddig lehet és valaki fel nem jelent”

„Én dolgozom. Ameddig lehet és valaki fel nem jelent”