szerző:
hvg.hu

A pesti étterem tulajdonosa azt mondta, hogy mai napig nem tudja, mitől lett rosszul 2014-ben az a fiatal brit nő, aki anafilaxiás sokkot, szívrohamot kapott, majd oxigénhiányos állapotba került, amitől agykárosodást szenvedett. A vezető szerint már a tragikus eset előtt is fokozottan ügyeltek arra, hogy betartsák a vendégek allergénekkel kapcsolatos kéréseit.

A brit és a magyar sajtó is megírta a héten a brit ITV This Morning című műsorának egykori producerének történetét, aki egy budapesti étteremben súlyos allergiás rohamot kapott az ott felszolgált csirkés ételtől, a beszámolók szerint már egyetlen falat után. Amy May Shead és szülei a hétfői adás vendégei voltak – így vállalták fel együtt a nyilvánosság előtt, milyen szívszorító állapotban van a fiatal nő több mint három évvel a történtek után.

A This Morning érintett adásából eleinte csak részletek voltak elérhetőek, hétfőn a The Sun írt röviden Amy tragédiájáról, de sok kérdés nyitott maradt. Köztük például az, hogy melyik étteremben szolgálták fel a bajt okozó csirkés ételt, a személyzet megtett-e mindent, amit a vendég kért, indítottak-e pert a vendéglátóhely ellen, volt-e rendőrségi nyomozás.

Szerdán a Blikk közölte a Péterfy-kórház osztályvezető főorvosának nyilatkozatát, aki felidézte a 2014 történteket. Rácz Edit úgy emlékezett: a mentők nagyon hamar kiértek és újraélesztették a nőt, de a kórházba már tág pupillákkal és felszínes légzéssel érkezett. Annak ellenére alakult ki nála a gégeödéma, hogy az első allergiás reakciók jelentkezésekor injekciót is beadott magának. A gégeödéma okozta az agykárosodással járó oxigénhiányt – mondta az orvos.

Légcsőmetszést végeztek nála, és antibiotikumot kapott, bíztak a felépülésében. A kórházban mesterséges kómában tartották, több hét telt el, mire szállítható állapotba került. A főorvos szerint a nő szülei később rendszeresen beszámoltak az állapotáról, és fotót is küldtek, hol tart lányuk a rehabilitációban.

Amy May Shead azóta is kerekesszékben él, beszélni nem tud, legfeljebb hangokkal, pislogással tud kommunikálni, állandó ellátásra szorul. A csütörtöki Bors szerint a rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indítottak nyomozást annak idején az ügyben, de szűk három hónap múlva fel is függesztették, valószínűleg azért, mert az elkövető kiléte nem volt megállapítható. A felfüggesztés ugyanakkor nem a nyomozás lezárását jelenti, tehát ha új adat merülne fel, újra megnyithatják az aktákat.

Az étteremvezető állítja: mindig is fokozottan figyeltek az allergiás vendégek ételeire

Az Index megtalálta az éttermet, ahol Amy May Shead a barátnőivel evett 2014 áprilisában. A lap újságírói úgy döntöttek, hogy nem nevezik meg a helyet. Érveik között szerepel egyebek mellett az, hogy a család sem nevezte meg, nem is perelték be, valamint nem céljuk tönkretenni a helyet, amely egyébként jó értékeléseket kap a vendégektől.

Az étteremről annyit elárultak, hogy a pesti belvárosban működik több mint 10 éve, inkább hagyományos étlapjáról ismert, van élő zene, és a Tripadvisoron a kommentet író körülbelül 500 felhasználó több mint 80 százalékától nagyon jó vagy kiváló értékelést kapott. A 2014-es bejegyzések között sem volt olyan, ami az ételek minőségét kifogásolta volna.

A lap munkatársainak sikerült beszélniük a tulajdonossal és azzal a törzsvendéggel is, aki 2014 tavaszán ott volt, amikor Amy May Shead egyik délután négy barátnőjével beült a helyre. A fiatal nő valóban jelezte, hogy mogyoróallergiája van, de sem a tulajdonos, sem a vendég nem volt biztos abban, hogy valóban felmutatott-e olyan magyar nyelven írt kártyát, amin a súlyos ételallergiájára vonatkozó figyelmeztetés volt olvasható. A tulajdonos szerint egyre gyakoribb, hogy külföldi vendégeik magyar nyelvű tájékoztató kártyákkal érkeznek a glutén-, a liszt- vagy éppen a mogyoróallergiájukról. Ezeket minden esetben megmutatják a séfnek – közölte.

Amy édesanyja a hétfői brit tévéműsorban azt mondta: a szakács biztosította lányát arról, hogy a csirkés rizsétel nem tartalmaz Amy szempontjából allergén anyagot, és nem készült mogyoróolajban. A fiatal nő ennek ellenére egyetlen falat után anafilaxiás sokkot kapott.

A törzsvendég úgy emlékezett vissza, hogy Amy először kisebb rosszullétre panaszkodott, amit barátnői sem vettek egészen komolyan. Ő kísérte ki a nőt az utcára, hogy friss levegőt szívjon. Az étterem előtt azonban egyre rosszabbul lett, majd elájult. Azonnal mentőt hívtak, de többször kellett próbálkozni, mert elsőre nem érték el őket.

A fiatal nő közben szívrohamot kapott, és leállt a vérkeringése. Az étterem egyik felszolgálója kezdte meg az újraélesztését. A tulajdonos elmondása szerint nagy részben ennek köszönhető, hogy életben maradt. Az újraélesztést aztán a mentők folytatták, majd állapota stabilizálása után kórházba szállították.

A törzsvendég szinte végig a fiatal nő mellett volt, és ő meglepve olvasta most a hírekben, hogy Amy-nél két allergia elleni injekció is volt, amit beadott magának. Ő ilyenre nem emlékezett ugyanis.

Az étterem vezetői másnap személyesen mentek el a kórházba, hogy a vendég állapotáról érdeklődjenek, de nem adtak nekik felvilágosítást. A tulajdonos furcsállja, hogy a szülők később sem keresték meg őket azzal, hogy pontosan mi is történt a lányukkal az étteremben. Másnap két nyomozó jelent meg a vendéglőben, és részletesen kikérdezték a személyzetet.

A történtek a tulajdonost is megviselték, azt mondja, azóta sem érti, mi okozhatta ezt a súlyos allergiás reakciót a brit vendégnél. Ő a magyar rendőröktől annak idején úgy értesült: a fiatal nő még vagy harminc másik anyagra is allergiás volt.

Arra a kérdésre, hogy a történtek óta jobban figyelnek-e a mogyoró és más allergének jelenlétére az étteremben, nagyon határozottan azt válaszolta: már az eset előtt is fokozottan ügyeltek erre. Hivatkozott egy neves budapesti étterem séfjének és egy HACCP-tanácsadónak a nyilatkozatára, amely szerint a mogyoró jelenlétét még akkor is nagyon nehéz kizárni a konyhákon, ha minden előírást betartanak. A súlyos ételallergiásoknál néha még az is rohamot válthat ki, ha csak a közelükben kinyitnak egy földimogyorós zacskót. 

Sokakat foglalkoztat az a kérdés, miért nem perelte be a család az éttermet. A brit tévéműsorban meg is kérdezték a szülőktől, miért nem nyújtottak be biztosítási kárigényt a budapesti étterem ellen. Amy May Shead édesanyja erre azt felelte: habár hosszú ideig foglalkoztak ezzel a kérdéssel ügyvédjeik, végül letettek erről. Ezt azzal magyarázta, hogy az étteremnek nem volt felelősségbiztosítása, Magyarországon ez nem kötelező ugyanis, csak választható lehetőség.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!