szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem gyerekek, hanem pénzgépek – így foglalta össze a tényállást az ügyész egy Párizs melletti bíróságon, ahol egy romániai roma család ágas-bogas ügyét próbálják meg tisztázni. Olyan ez, mint egy Kusturica-film – írja helyszíni beszámolójában a Le Monde tudósítója.

Az 57 éves családfő, akit pátriárkának neveznek, Olténia fővárosából, Krajovából hozta családját Franciaországba, hogy ott a zsebtolvajlás ősi és jól jövedelmező mesterségét gyakorolják. Napi 1000-2000 euró volt a családfő elvárása. A zsebtolvajok, akiknek a többsége fiatal, sőt gyerekkorú volt a bűntények elkövetése idején, elsősorban a párizsi metróban és a Disneylandben dolgozott a francia főváros mellett. A zsákmányt egy kínai vendéglőben rejtették el. Ennek főnökasszonya is bíróság előtt áll. Épp úgy, mint az a szállodás, akinél a család lakott.

Mivel vádolja az ügyészség Marian Tincát, a pátriárkát?

Ő kényszerített bennünket arra, hogy zsebtolvajok legyünk – mondta a pátriárka 28 éves lánya. Ő volt az egyetlen, aki megtörte a családi szolidaritást és alátámasztotta az ügyészség vádját. Tíz évre börtönbe juttatsz, te ri..yó! – kiáltotta dühösen a pátriárka, aki közölte: elvágja a saját torkát, ha ügyét nem viszik a strasbourgi bíróság elé. A dühöngő papát kivezették a tárgyalóteremből, és közölték vele, nem tíz, hanem húsz évet is kaphat visszaesőként.

Hét gyereket és fiatalkorút már júliusban elítélt a bíróság. A 12–17 éves vádlottak büntetése viszonylag enyhe volt. A gyerekkorúak szigorú megrovást kaptak, az idősebbek pár hónapos börtönt. A legsúlyosabb ítélet 30 hónap volt. A francia bíróság áldozatnak tekinti őket, akik a pátriárka terrorja alatt végezték ősi mesterségüket. A zsákmány értéke meghaladta az egymillió dollárt az ügyészség szerint.

Külön felróják a roma családnak, hogy gyakran gyerekeket fosztottak ki a Disneylandben és a párizsi metróban. Franciaország a világ első számú turista-nagyhatalma. Ezt a pozíciót mindenáron szeretnék megtartani. A veszélyt elsősorban az iszlamista terrorizmus jelenti, de a hétköznapi bosszúságok sem elhanyagolhatóak. Az a turista család, amely minden készpénzét elveszíti a Disneylandben, nem biztos, hogy szívesen újra visszatér oda. Ezért a Le Monde szerint kemény ítélet várható.

A zsebtolvaj ügy a lehető legrosszabbkor jön Romániának. Emmanuel Macron elnök nemrég Bukarestben megígérte, hogy támogatni fogja Románia belépését a schengeni övezetbe. Eddig Franciaország épp a hasonló ügyek miatt akadályozta ezt, hiszen hiába utasították ki a romániai bűnözőket, azok csak visszatértek francia földre. A roma zsebtolvaj család ügyében pénteken hirdet ítéletet a bíróság, amely példát is akar statuálni, hiszen nyilván nem ez az egyetlen család, mely Romániából Franciaországba érkezett, hogy zsebtolvajlásból vagyont hozzon össze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen

A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen

Kihirdették a Norvég Alap együttműködési megállapodását

Kihirdették a Norvég Alap együttműködési megállapodását