szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gátlástalan brókereket a tőzsde farkasainak szokták nevezni. Ebből kiindulva egy osztrák állatidomár rájött arra, hogy a menedzserek legjobb továbbképzése, ha igazi farkasokkal találkoznak. Szemtől szembe, közvetlen közelről.

 A Bécstől északra lévő Ernstbrunnban működik egy tudományos központ, ahol a farkasok viselkedését vizsgálják. Kurt Kotrschal, a centrum főnöke találta ki a remek jövedelemgeneráló programot, amivel ki tudják egészíteni az állami és magántámogatásokból összejövő szűkös költségvetést. Menedzsereket, gazdasági vezetőket, de bárkit, aki fizetni hajlandó, a farkasok közé invitálnak egy sajátos megmérettetésre. A program neve: „Beszélgessünk a farkasokkal”.

Az AFP hírügynökség tudósítója is csatlakozott az osztrák és külföldi gazdasági vezetőkből álló csoporthoz. A program egyszerű. A vendégeket bevezetik a farkasok kerítéssel körülvett területére, és ott egyszeriben eltűnik minden pénz és rangbéli különbség. A programot irányító Kotrschal arra kéri a vendégeket, hogy kuporodjanak le, és viseljék el a farkasok érdeklődő közelségét. Például, hogy nyalogatják az arcukat. Vagy pár centiről belenéznek a szemükbe. A vadaknak mindegy, hogy a területükre merészkedett ember milliomos vezérigazgató, vagy szerény hivatali kisegítő.

 A különös program részvevői szerint óriási élmény volt egy farkas szemébe nézni. „Egyenlőnek éreztem magam velük” – nyilatkozta egy osztrák üzletember. Kurt Kotrschal az AFP-nek elmondta: a program egyik célja, hogy felébressze a gazdasági vezetőkben a bennük szunnyadó vadat. Mármint azokban, akikben ez eddig még nem történt meg. Tehát a program célja, hogy az ember még inkább embernek farkasa legyen? Szó sincs róla, hárított az osztrák farkasidomár, a vadakkal való közvetlen találkozás józan önmérsékletre és a váratlan helyzetek megelőzésére is tanítja az embert.

 Az egzotikus menedzserképzés a külső szemlélőnek veszélyesnek tűnik. De Kotrschal szerint nincs kockázat. A központ 17 farkasa 10 napos kora óta emberek között él, elfogadják az ember dominanciáját, bár azért a lelkük mélyén élnek a vad reflexek, nem olyanok, mint a kutyák. Tehát ezért érdemes, persze gondos felügyelet mellett, közéjük engedni a menedzsereket. Akiknek egyébként naponta csak 650 eurót kell fizetni ezért a „képzésért”, ami azért nem hasonlítható egy komoly egyetem továbbképző kurzusához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

Megmenekült az olasz kormány

Megmenekült az olasz kormány

Nagy bajban van a szabadidősport-szektor, van, aki már a bérleti díjat sem tudja fizetni

Nagy bajban van a szabadidősport-szektor, van, aki már a bérleti díjat sem tudja fizetni