szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A modenai L’Osteria Francescana éttermet 2016-ban a világ legjobbjává választották. A legendás vendéglő konyhafőnöke az 54 éves olasz Massimo Bottura már régóta három Michelin-csillagot birtokol.

Éttermében hatszáz eurós menüt is felszolgálnak, de ő az utóbbi években nem csak a leginkább fizetőképes publikum kiszolgálására törekszik, hanem feltámasztana egy régi hagyományt, az ingyenes népkonyhák tradícióját. A nagy válságok idején a világ sok nagyvárosában osztottak ingyen levest a szegényeknek, a hirtelen lecsúszott, munkanélkülivé vált egykori középosztálybelieknek. Olaszul a refettorio nevet viselik ezek az ételosztó helyek.

Massimo Bottura úgy véli, hogy ma is nagyon sokan szorulnak rá az ingyenes meleg ételre. És nem könyöradományt, hanem valódi, minőségi fogásokat szeretne adni nekik. A 2015-ös milánói expo idején nyitotta meg első ingyenes éttermét. A helyiséget művész barátai tervezték, a meghívott szuperséfek pedig kidobásra ítélt élelmiszer feleslegből produkáltak fejedelmi fogásokat a nincstelen rászorulóknak. Ugyanezt a kezdeményezést 2016-ban Rióban folytatta az olimpia idején. Az egyik brazil civil jótékonysági szervezettel összefogva hozták létre a Refettorio Gastromotivo nevű vendéglőt, amelynek kialakításában helyi művészek vettek részt, a konyhában pedig nemzetközileg ismert konyhaművészek varázsoltak. Például Alain Ducasse, Claude Troigros vagy Alex Atala.

 Az olimpia alatt háromezer adag fenséges fogást készítettek, a nyersanyagot az olimpia falu éttermeiből megmentett, kidobásra ítélt zöldségek, húsok és egyéb termékek jelentették. A következő állomás London volt, ahol ez év elején működött néhány hétig egy Michelin-csillagos népi kifőzde. Massimo Bottura a Le Figarónak elmondta, hogy az USA-ban létrehozta, ugyanezzel a céllal, a Food for Soul alapítványt, amely a Rockefeller Foundationtól kapott támogatást, így hamarosan Amerikában is nyílik két refettorio. Bottura következő célpontja Párizs: itt is nyitna Michelin-csillagos ingyenes menzát, merthogy szerinte a francia főváros a második legfontosabb város Európában London után. De nem csak az elit települések vonzzák a jótékonykodó olasz szuperséfet. Az afrikai Burkina Fasóban is éttermet készül nyitni, továbbá Európa egyik jelenleg sok gonddal küszködő, de fantasztikus kulináris hagyományaival rendelkező országában, Görögországban is. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!