szerző:
hvg.hu

A feldolgozandó alapanyag mennyisége jelentős: 44 milliárd szál cigarettát adtak el tavaly Franciaországban. És a csikkek, jó esetben, a szemétben, hamutálcákon, de legtöbbször összevissza eldobálva végzik az utcákon, tereken. Így volt eddig.

Az egy centiméternyi füstszűrő mérgező anyagot, cellulóz-acetátot, ecetsavat tartalmaz. Ha csak egy csikk bekerül a vízrendszerbe, 500 litert szennyezhet meg. Talán nem véletlen, hogy egy egykori szenvedélyes dohányos kezdett el azon gondolkodni, miként lehetne mentesíteni a csikkszennyeződéstől a településeket és a cigaretta végtermékekből, újrahasznosítás útján, ismét eladható tiszta produktumot készíteni. Ez a régi dohányos, Bastien Lucas, sokáig irodai hulladékok újrahasznosításával foglalkozott. De aztán jött az ötlet és meglapította a MéGo nevű céget. Az elnevezés francia-angol szójáték, mert franciául a csikk: mégot – írja a Le Figaro. 

 Eddig a francia köztereken a csak nagyon esetlegesen összegyűjtött cigarettamaradványokat egy brit újrahasznosító céghez küldték. De most a MéGo szerződést kötött Castres városával. Az önkormányzatnak csak vízhatlan csikkgyűjtő ládákat kell kitennie, a begyűjtést már a MéGo végzi. Castres polgármestere szerint a ládák kirakása jelentéktelen összeg, viszont a város sokkal tisztább lett. A begyűjtött csikkeket a Bourg-Blanc-ban lévő újra feldolgozó üzembe viszik. Itt sok technikai problémával meg kellett küzdeni, például a káros anyagok légkörbe való kijutását megakadályozó szűrőrendszert kellett kiépíteni. De a mérnökök megoldották a feladatot, és most már tonnaszámra dolgozzák fel és méregtelenítik a cigarettacsikkeket.

Mi lesz belőlük? Ismét műanyag alapanyag, amelyből aztán tucatnyi termék, például a játékokhoz használható zsetonok, tálcák, poharak, edények, sőt hamutartók is készíthetők. És a csikkekhez semmilyen adalékot nem adtak hozzá, legfeljebb a gyártás végső fázisában némi illatosító olajat, a kellemetlen szagok semlegesítésére. A MéGO első sikerei után több nagy francia szállodalánccal és vendéglátó céggel kötött már megállapodást, és egyre több városi önkormányzat is késznek mutatkozik, a csikkből csináljunk aranyat vállalkozás támogatására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Részmunkaidő? A felső osztálybeli nőknek jó, a gyerekboomhoz kevés

Részmunkaidő? A felső osztálybeli nőknek jó, a gyerekboomhoz kevés

Tudós állította, de hazugság, amit a női hisztériáról és a vibrátorról eddig mondtak

Tudós állította, de hazugság, amit a női hisztériáról és a vibrátorról eddig mondtak

Fukuyama: A szocializmusnak vissza kellene jönnie

Fukuyama: A szocializmusnak vissza kellene jönnie

Orbán sem harcolhat mindig, most mással szerez népszerűséget

Orbán sem harcolhat mindig, most mással szerez népszerűséget

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

Nyolcezer méteres hegyet küzdött le a makói könyvelő

Nyolcezer méteres hegyet küzdött le a makói könyvelő